Lina tänava üle vaidlejaid ootab ees ühine arutelu

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lina tänava kvartal.
Lina tänava kvartal. Foto: Graafika: A6

Supilinna Selts, Karlova Selts, Säästva Renoveerimise Infokeskuse Tartu ühendus ja Eesti Roheline Liikumine esitasid reedel Tartu linnavolikogule ja linnavalitsusele vaide Lina tänava detailplaneeringu algatamise otsuse peale.


«Miljööväärtuslikul alal asuvate hoonete lammutamine ei ole piisavalt põhjendatud,» öeldakse kirjas. Osutatakse asjaoludele, et Tartu linnavolikogu otsus jääb vastuollu Tartu linna ehitusmäärusega ning et Lina tänava detailplaneeringu lähtetingimused on vastuolus üldplaneeringus sätestatuga.



Tartu linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna inseneriteenistuse juhataja Mati Raamat ütles, et linn on saanud ka maastikuarhitektide liidu pöördumise ja muinsuskaitse seltsi kirja.



«On käivitunud normaalne planeeringuprotsess – avaldatakse arvamust, kirjutatakse ajalehes, käiakse ideid välja ja sõimatakse üksteist,» sõnas Raamat. Ta lisas, et linna arhitektuuri ja ehituse osakond ongi parajasti tellimas ehitustehnilist eksperthinnangut, et saada Lina tänava krundi kohta sõltumatu hinnang.



«Kõik pöördumiste koostajad on oodatud planeeringu edasises töös osalema ning seda niipea, kui lisaekspertiisid ja esimesed eskiislahendused on valminud,» ütles Raamat.



Raamat märkis, et ei ole linna ega mitte kellegi huvides, et see piirkond täiesti ära laguneks. «Igal juhul tuleb leida kompromiss miljööväärtuslike huvide eest seisjate ja arendaja soovidega. Kui me lähtume seisukohast, et säilitame väärtusliku, siis nüüd tuleb kõigil püüda kokku leppida, mis see väärtuslik seal krundil on.»



Tartu linnavolikogu otsustas 18. veebruaril algatada Lina 4, 6, 7, 8, 9 ja 11 ning Aleksandri 32 krundi detailplaneeringu koostamise ja kinnitas lähteseisukohad.



Nende kohaselt muutuks 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi algul valminud miljööväärtuslik haiglakompleks tundmatuseni. Neli maja seitsmest lammutataks, neist kahe asemele rajataks uued äripinnad, kolmas muutuks parklaks ning neljanda asemele kerkiks seitsmekorruseline büroohoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles