Tudengivarjud tegid tiritamme

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengivarjud Hanna-Liisa Roosileht (rohelises dressipluusis) ja Annette Rohunurm (tagaplaanil istumas) veetsid eile terve koolipäeva kehakultuuritudeng Mari-Helen Saarna (kõige pikem, paremal) kombel loengust loengusse ja trennist trenni käies.
Tudengivarjud Hanna-Liisa Roosileht (rohelises dressipluusis) ja Annette Rohunurm (tagaplaanil istumas) veetsid eile terve koolipäeva kehakultuuritudeng Mari-Helen Saarna (kõige pikem, paremal) kombel loengust loengusse ja trennist trenni käies. Foto: Margus Ansu

Kell on veerand tundi üle kümne ning võimlemisõpetaja Kaja Hermlini range hääl kamandab tudengineiud pikkuse järgi rivvi. «Järgmisel korral võtame juuksevärvi järgi,» viskab õpetaja karge hommikuse nalja.


Kaks neidu hoiavad varbseina lähedusse. Ühel on seljas roheline dressipluus ja võimlemispüksid, teine on jäänud kindlaks teksastele ja kampsunile.

Rivistumisel võtab oma koha rivis sisse ka rohelises pusas Pärnu Sütevaka gümnaasiumi abiturient Hanna-Liisa Roosileht. Tallinna reaalkooli neiu Annette Rohunurm jääb truuks pealtvaataja positsioonile varbseina lähedal.

Need kaks abituriendineidu on varjud, tudengivarjud. Varjud käivad terve koolipäeva kaasas Tartu Ülikooli kehakultuuri tudengineiu, heledapäise Mari-Helen Saarnaga, kes seisab rivi servas, seal pikemate otsas. Tudengivarjud on näpistanud koolivaheajast terve päeva, et vaadata, kuidas see päris-päris tudengielu Tartus käib.

Kergejõustik kell kaheksa


Laial tänaval asuv Tartu Ülikooli kehakultuuri teaduskonna päevinäinud võimla varbseinte, roniköite ja turnimisriistadega on tudengineidude kilkamist täis. Rivistus ja õpetaja range juhendamine on tudengivarjudele tuttav tütarlaste kehalise kasvatuse tunnist keskkoolis.

Erinevus on aga selles, et siin on kõik õpilased spordivaimustust täis ja valmis järele tegema ka riskantseid püramiide ning õpetaja suhtub õppureisse kui kolleegidesse.

Pärast soojendusharjutusi kulub pool tunnikest, et õppida selgeks rock’n’roll’i põhisammud. Seejärel tuleb paari peale püsti saada püramiid. Pärast pooltteist tundi vigurvõimlemist pole tudengielu prooviva Hanna-Liisa Roosilehe silmist entusiasm kadunud. Neiul tuleb üks akrobaatikaharjutus teise järel ludinal. Spordirõivaste Pärnust kaasa vedamine tasus end kuhjaga ära.

Kella kümnene võimlemistund pole aga tudengivarjudele enam esimene – kell 8.15 algas kergejõustiku algõpetus.

«Huvitav oli küll, aga väga pikk tundus see loeng, sest meil on koolis ju ikka palju lühemad tunnid,» on Annette Rohunurme seisukoht.

Plaan tulla ülikooli

Sügisest saavad tüdrukutest kursuseõed, sest mõlemal on kindel plaan tulla Tartu Ülikooli kehakultuuri õppima.

Rohunurmel on silme ees siht saada treeneriks. Roosileht tahaks saada aeroobikatreeneriks-toitumisspetsialistiks.

Mari-Helen Saarna selgitab neile, et kehakultuuritudengiks saamise eelduseks on avatud meel ning spordi nautimine. Kui sporti kohustusena võtta, siis läheb siin keeruliseks, on Saarna kindel.

Mõlemad abituriendineiud saavad pika koolipäeva sees lubada endale kahetunnise augu, kuni nende varjutatav Saarna ujumistrennis käib. Edasi suundub kolmik käsipallitrenni. Päev lõpeb kell kuus pärast füsioloogia aluste loengut.

Ülikool kevadvaheajal
• Kevadisel koolivaheajal, 24. märtsil korraldavad Tartu Ülikool, Eesti Maaülikool ja Eesti Lennuakadeemia, Tallinna Tehnikaülikooli Tartu kolledž, Tartu Kõrgem Kunstikool ja Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused avatud uste päeva.
• Avatud uste päeval ning vaheaja teistelgi päevadel saab mitmes kõrgkoolis tudengivarjuna õppetöös osaleda.
• TÜ tudengite varjud leiavad teavet aad­ressilt www.tudengivari.ee. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles