Ehituspiirang viis Merko Tartu vastu kohtusse

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: TPM

Merko Tartu palub halduskohtul tühistada linnavolikogu 18. veebruari otsuse, millega volikogu kehtestas Merko ehitushuve riivava teemaplaneeringu «Karlova miljööväärtusliku ala kaitse- ja kasutustingimused».


Merko Tartu käsitluse järgi oli firmal 2008. aasta kevadel enam kui 8000-ruutmeetrist Tähe 10 kinnistut ostes õigustatud ootus püstitada sinna kuni viiekorruselisi korterelamuid. Hoonete paigutamisel võeti eeskujuks 1941. aastal pommitamise käigus hävinud  hoonestuse struktuur.



2005. aastal kehtestatud Tartu üldplaneeringu järgi lasi Merko Tartu Janno Põldme arhitektuuribürool joonestada eskiisi, millega kavandati Tähe, Päeva ja Pargi tänava vahelisse kvartalisse, mis hõlmab peale Tähe 10 kinnistu veel kolm kinnistut, kaheksa elamut. Kokku pidi majadesse mahtuma sadakond korterit.



Maha kümned korterid


Merko Tartu kinnistute arendusjuhi Jüri Kulli sõnul kärpis aga linn eskiisis eeldatud ehitusmahu piiri pargiala kasuks sedavõrd, et ehitusplaane tuleb kokku tõmmata 42 korteri ehk peaaegu poole võrra. Teemaplaneeringu järgi ei tohi Merko ajada maju kolmest korrusest kõrgemaks.



«Enne oli lubatud üldplaneeringuga ühel krundil kuni viis korrust,» märkis Kull.



Ta lisas, et Merko Tartu on püüdnud omalt poolt avalikke huvisid silmas pidada, suurendades avalikule pargile mõeldud üldmaa ala 2270 ruutmeetrilt 4665 ruutmeetrile. 2008. aasta lõpul määras aga linnavalitsus pargiala suuruseks 7341 ruutmeetrit.



«Olime valmis pargiala suurendama, sest see parandaks tõesti linnakeskkonda,» nentis Kull. «Aga ettepanekul oli ka teine pool: kui pargiala suurendada, peaks alles jääval elamumaal ehitusõigust laiendama, sealhulgas lubama ehitada kuni viis korrust.»



Jüri Kulli sõnul on ahistavad kitsendused Merko Ehitusele arusaamatud, sest naabruses laiutab neljakorruseline füüsikahoone ning otse üle Tähe tänava sama korruste arvuga hruštšovka.



Tartu linnavalitsuse planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku kinnitas, et Päeva-Tähe-Pargi kvartali üldkasutatava maa ja elamumaa piiri määramisel kaalus linnavalitsus mitut lahendust, kuid lähtus põhimõttest, et haljastatud puhkealal oleks küllaldaselt ruumi. Seepärast määrati teemaplaneeringus pargialaks 44 protsenti Tähe 10 krundist.



Viit korrust ei lubatud


Ranniku lükkas ümber väite, nagu lubanuks viis aastat tagasi kehtestatud üldplaneering Tähe 10 kinnistule viiekorruselisi elamuid: üldplaneeringus on jutt kahekorruselistest, erandkorras kolmekorruselistest elamutest.



Ranniku lisas, et Tähe 10 kinnistust oli teemaplaneeringu kehtestamise hetkel määratud tervelt 85 protsenti ühiskondlike ehitiste maaks ja ainult 15 protsenti elamumaaks, mistõttu ei saa rääkida senise maakasutuse piiramisest või selle võimatuks muutmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles