Sulavesi ähvardab suurte kahjudega

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katuselt tuppa tunginud lumesulavesi võib küll suuri kahjusid põhjustada, kuid kindlustus neid ei hüvita.
Katuselt tuppa tunginud lumesulavesi võib küll suuri kahjusid põhjustada, kuid kindlustus neid ei hüvita. Foto: Margus Ansu

Hiiglaslikud lumemäed ähvardavad keldrite ja madalal asuvate eluruumide omanikke peagi saabuva suure sulaveetulvaga, kindlustus ei pruugi aga kõiki tekkinud kahjusid hüvitada.


Kindlustusseltside jaoks on vesi natuke teistsugune mõiste kui tavainimesele. Loogiliselt võttes peaks ju lepingusse kirja pandud vee kindlustuskaitse tähendama, et hüvitatakse kõik vee tekitatud kahjud, sealhulgas ka praegu ähvardavast uputusest tingitud.



Ergo kindlustusdirektori Sven Freibergi sõnul on see mõeldud aga vaid nende kahjude hüvitamiseks, mis on tekkinud torustike lõhkemisest, purunemisest või ummistumisest.



«Enamasti esinebki selliseid kahjusid ja probleemi nende kahjude hüvitamisega ei teki. Üleujutus on aga looduse tekitatud,» rääkis Freiberg.



Kaitset tuleb juurde osta


Loodusliku üleujutuse all mõistetakse loodusnähtuste tõttu tekkinud erakorralist veetaseme tõusu sellises ulatuses, mille korral maapind ei suuda vee hulka vastu võtta.



«Seetõttu hüvitatakse üleujutuse kahjusid juhul, kui hoone omanik on valinud loodusjõu katte või sõlminud koguriskikindlustuse. Viimane katab kõik kahjud, välja arvatud tahtlikult tekitatud või ehituspraagist tulenevad kahjud,» sõnas Freiberg.



If Kindlustuses ei ole lumesulaveest põhjustatud üleujutus nii-öelda tavalises paketis – see tähendab, et üleujutuste tekitatud kahjude korvamiseks tuleb selleks juurde valida lisakaitse. Üleujutuste lisariski on võimalik juurde osta igale paketile.



Kehva katust ei hüvitata


Kui aga katusele kogunenud lumi sulama hakkab, vesi tubadesse jõuab ning elektroonikat või siseviimistlust rikub, siis seda kahju tõenäoliselt ükski kindlustus ei hüvita.



Ifi kommunikatsioonijuht Eva-Grete Aljas ütles, et neil mitmete nädalate jooksul kogunenud lume sulamisest põhjustatud kahjusid ei korvata.



«Kindlustuse põhimõtte kohaselt peab kahju põhjustanud sündmus olema ootamatu ja ettenägematu,» rääkis Aljas. «Katuse läbijooksu põhjuseks on tavaliselt kas vana väsinud katusekattematerjal, ummistunud veeärajuhtimise süsteemid või kehv ehituskvaliteet.»



Ka Ergo on seisukohal, et hüvitatava õnnetusjuhtumina läheb arvesse see, kui raske lumi katuse lõhub, mitte see, kui sealt vett sisse immitseb.



Seesam Kindlustus jällegi lubab kodu koguriskikindlustuse korral maja sisemuses tekkinud kahjud hüvitada. Seda aga vaid tingimusel, et vesi tungib mingist kohast läbi esimest korda.



Suurema kahju vältimiseks


• kontrollige, et vihmaveerennid ja trapid oleksid ummistustest vabad;



• ärge hoidke väärtuslikke asju keldripõrandal;



• üleujutusohu korral viige elektririistad, olmeelektroonika ning väärisesemed kõrgemale korrusele;



• veenduge, et kindlustuspoliis oleks kehtiv ja piisavalt ulatusliku kaitsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles