Lõokesed ja sookured jõudsid enne kevadet

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohevint
Rohevint Foto: Internet

Sitsikleit-sitsikleit, kostab kargetel hommikutel rasvatihaste sädinat. Kevadet kuulutavad teisedki sulelised, kellest hakkajamad on meile tagasi pesitsema lennanud.


Kuigi tänavu on kalendri järgi laupäeval algav kevad looduses eelmiste aastatega võrreldes hilisem, on kaugetelt maadelt esimesed rändlinnud meile pärale jõudnud.



Nagu ikka, olid tänavugi esimesed tulijad künnivaresed, keda võib nüüd kohata kogu Eestis, vahendas linnuilma uudiseid Eesti Linnuharulduste Komisjoni esimees Margus Ots.



Künnivaresed jõudsid pärale selle kuu alguses talve esimese suure sula ajal. Nüüd tegutsevad need linnud häälekalt kolooniates ja kohendavad oma pesi.



Märtsirändurid


Kohal on ka esimesed põldlõokesed: Margus Ots nägi neist kahte läinud laupäeval Võrtsjärve lähistel Väike-Rakkes maanteel.



Lääne-Eesti rannikul on linnuvaatlejad silmanud üksikuid sookurgi, kes enne pikale teele asumist ei viinud end ilmselt kurssi Eesti ilmateatega. «Võib tunduda imelik, et paks lumi maas, aga sookured on juba platsis,» muheles Ots. «Aga nad ongi varased tulijad, kes saabuvad meile märtsis.»



Kaugemalt tulijatest on linnuvaatlejad näinud rannikul ja sisemaal õõnetuvisid, kes on tüüpilised märtsirändurid.



Siin-seal on nähtud ka üksikuid kuldnokki. Kuid kas need linnud on kaugelt tulijad või meil talvitunud sulelised, on võimatu öelda, sest igal aastal jääb kuldnokki Eestisse talvituma. Rekordtalvitumise tegid nad eelmisel talvel, kui vaatlejad nägid siin mitmesaja linnuga kuldnokaparvi.



Rannikul on elu juba märksa elavam kui sisemaal: vaba vee lahvanduste juures on platsis sõtkad, jääkosklad ja hõbekajakad. Viimased on rannikult jõudnud ka sisemaale: eelmisel nädalal lugesid linnuvaatlejad Tartus kokku oma 30 hõbekajakat.



Sula lisab linde

Peale häälekate künnivareste on praegu kõvad lauljad kaaslasi otsivad kollase kõhualusega rasvatihased ja edeva väljanägemisega rohevindid.



Järgmine suur sula toob Eestisse ka kõvasti rändlinde, kinnitas Margus Ots. Suur rändlindude saabumise aeg tuleb meil aprillis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles