Rocki peatreener: maksab vaid tulemus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

TÜ/Rocki peatreener Indrek Visnapuu peab üheks suuremaks saavutuseks seda, et võrreldes hooaja algusega on Rocki pink pikem ja tugevam.




Hooaeg on jõudnud otsustavasse järku – BBLi põhiturniir on edukalt läbi, Rock on play-off’is. Eesti liiga põhiturniir saab läbi reedel. Hooaega alustati aga nii keerulises seisus (pool meeskonda vigastustega pingil), mida ükski peatreener ei sooviks oma vaenlaselegi.


Seda tuleb ette. Suuremates klubides on võistkond nii komplekteeritud, et alati on tagavarakäigud võtta. Meil on need mehed, kes meil on. Talve keskel kaotusteseeria ajal oleks ehk teistmoodi vastanud, aga praegu tagantjärele vaadates saime piisavalt kasulikke kogemusi.



Tänu sellele kerkisid põhimeesteks need, kes muidu oleks rohkem pingil olnud?


Nendel oleks olnud raskem kerkida. Silmajäämine või endast märku andmine oleks olnud keerulisem.



Näib, et peatreener Visnapuu eesmärk on olnud mängida kiiret mängu. Kuidas meeskond selle eesmärgi täitmisega hakkama on saanud?


Soovid on alati suuremad kui päris elu. Mäng on hooaja käigus piisavalt paika loksunud nii rütmi kui agressiivsuse koha pealt. Meil on mõned mängijad, kelle vanus on selline, et palju uusi trikke enam ei õpeta. Tuleb treeningumahu ja koormustega reguleerida ning taktikas asjad paika saada vastavalt igale mängule ja vastasele.



Eesmärk on Euroopa korvpallile võimalikult lähedast korvpalli mängida, mis mingil hetkel võiks garanteerida konkurentsivõime suurel areenil. Möödas on aeg, kus sai rääkida sellest, et meil on jube hea akadeemiline korvpall. Ilma tarkuseta ei saa korvpalli mängida, aga see peab käima praegu suurte kiiruste peal.



Kui hinnata Rocki praegust mängupilti kümnepallisüsteemis – kui 10 palli on peatreeneri ideaal, siis mitu palli peatreener praegu meeskonna mängule annab?


On toimunud üks kindel protsess. Me ei ole lasknud ennast mõjutada välistest teguritest. Oleme tegelenud asjaga, mida oleme tahtnud teha. Uskusime kogu aeg, et mingil hetkel peab see resultaadis väljenduma. Viimase paari kuu tulemuste kohta ei saa suuri nurinaid olla.



Nüüd tuleb protsess edukalt lõpuni viia ja hakata mõtlema järgmistele sammudele.



Kas Rock on täitnud need mängulised eesmärgid, mida peatreener meeskonnale hooaja alguses seadis?


Professionaalses spordis on ainult üks kriteerium, mille järgi saab hinnanguid anda – tulemus. Praegu me ei saa veel tulemustest rääkida. Põhimängud on ees. Millist rahulolu võib pakkuda treenerile mängupilt, kui selle pealt tulemust ei tule? Maksab tulemus.



Kehakultuuri võib teha liigutamise rõõmu saamiseks.



Kas selle hooaja järgi võib loota, et noored (Sokk, Eich­fuss, Kitsing) hakkavad rohkem vanadele kandadele käima, ehk neid ka meeskonnast «välja sööma»?


Mida noorem sa oled, seda rohkem on sinu esitustes ebastabiilsust. Mõnes mängus võib öelda, et nad on juba väärt suuremat tükki hammustama, teises mitte.



Noorematel on parima ja kehvima esituse vahe alati suurem kui kogenud mängijail. Aga igal juhul nende meestega saab arvestada.



Selle hooaja suuremaid saavutusi on see, et pink on pikem ja tugevam. Saan kõigi mängijate puhul kindel olla, et väljakul ei juhtu kardinaalseid pöördeid. Hooaja algul oli kõikumist rohkem. Nüüd on asjad paremini paigas. Esimese ja tagumise otsa tasemevahe on ühtlustunud.



Selle hooaja mängudes on Rock saanud pidevalt vähem vabaviskeid kui vastasmeeskond. Viimastes mängudes on seda tendentsi suudetud natuke muuta, nt Valmiera ja Nevežise vastu saadi vabaviskeid juba rohkem, vähem aga ikka Rytase, Ventspilsi ja Liepaja vastu. Kas sellest võib teha järeldusi Rocki ründemängu vähese agressiivsuse kohta?


Iga näitaja puhul võib teha erinevaid järeldusi. Meie viimase paari kuu keskmine visatud punktide arv on palju suurem kui varem. Kui me viskame 90 punkti, aga saame vastasest vähem vabaviskeid – mis teha?



See võib-olla näitab, et me oleme kaitses liiga agressiivsed, mängime vea piiril ja anname need vabavisked vastasele. Või suudame rünnakul välja mängida vabad kohad niimoodi, et ei jõuagi kontaktsesse situatsiooni.



On olnud mänge, kus oleme kontaktsetes olukordades olnud passiivsed. Aga ei saa üldistada, et kui saad vähem vabaviskeid, oled vähem agressiivne. Loodan, et mänge, kus saame alla kümne vabaviske, ei tule enam.



Milles Rock mänguliselt Žalgirisele ja Lietuvos Rytasele kõige enam alla jääb? Milles jääb – kui jääb – alla Šiauliaile ja Ventspilsile?


Lõpptulemus näitab, kes kellele kui palju alla jääb. Ventspilsi ja Šiauliaiga oleme üsna võrdsed võistkonnad. Žalgirise ja Rytase komplekteeritus iseenesest on üks aste kõrgem. Mõlemad mängisid Euroliigas. Elementide sooritamise kiiruses ja efektiivsuses jääme Rytasele praegu ilmselgelt alla.



Aga ka Žalgiris ja Rytas võivad kaotada. Sporti sellepärast armastataksegi, et seal võib juhtuda üllatusi. On selge, et kui mängiksime Rytasega 20 mängu, võidaks Rytas neist rohkem kui meie. Aga igas mängus on meil omad võimalused.



Järgmisel nädalal algavad play-off’id Šiauliai vastu. Millise mänguplaaniga Šiauliai vastu minnakse?


Reedeni on Eesti liiga mängud. Praegu veel Šiauliai peale ei mõtle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles