Kompottpoest leiab igaüks midagi

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mööblit ostes saab nõu küsida restauraator Jüri Šibajevilt. Tema selja taga on üks poe vanimaid esemeid, Prantsusmaalt pärit kell, millel vanust 150 aasta ringis.
Mööblit ostes saab nõu küsida restauraator Jüri Šibajevilt. Tema selja taga on üks poe vanimaid esemeid, Prantsusmaalt pärit kell, millel vanust 150 aasta ringis. Foto: Sille Annuk

Kui vajate oma mõisahoonesse õigest ajastust pärit kappi või paari kasutatud teksaseid või sünnipäevakingiks masintikitud fotot, siis kõik need saab kätte Hollandi keskuse nimelisest kauplusest.


Hollandi keskus asub Riia tänaval Hiina keskuse kõrval. Tegelikult olidki nime inspiratsiooniallikaks just naabrid.



Kauplusse sisse astudes satub kohe antiikmööbli keskele. Nagu üks osanikest Aigne Taska ütles, on neil esimeses ruumis paljud asjad vähemalt sada aastat vanad.



Poe järgmises osas on esemed juba uuemad ning tagatuppa on tehtud nurk päris tänapäevastele kasutatud rõivastele.



Hollandi antiik


Taska ütleb, et nad üritasid ruumi ära kasutada nii palju kui võimalik, ent arvab siis, et tegelikult annaks sinna ehk veel rohkemat panna, ja vaatab käiseid üles käärija pilguga ringi ruumis, kus asju on juba nii palju, et võtab silme ees kirjuks.



Kaupluse nimi ei ole aga päris laest võetud, sest omanik on hollandlane Hans Koster ja suurem osa müüdavast kraamist on saadud Hollandist oksjonitelt. Kuigi ostetud Hollandist, on esemed pärit kõikjalt Euroopast.



Ka kasutatud rõivad on samast riigist pärit, täpsemalt Amsterdami lennujaamast. Nimelt paneb lennujaam oksjonile esemed, mis sinna kaotatud või unustatud ja millele järele pole tuldud, ning osa neist on nüüd Tartusse jõudnud.



Uues poes ajavad igapäevaseid asju kolm inimest: lisaks Taskale on seal ka restauraator Jüri Šibajev ja tikkija Ege Värs.



Šibajev teab iga antiikeseme kohta täpselt, mis ajastust see pärit on ja kui väärtuslik. Ege Värsi käest saab aga tellida masintikandeid. Värsi arvates on kauplus just selline hea koht, kust inimesed tikkija üles leiavad.



Peagi jõuab tema kätte tikkimismasina programm, millega saab digifotode järgi tikandi teha, ning enda teada on tema Tartus esimene, kes sellist teenust siin pakkuma hakkab.



Eesti käsitöö


Kõigele lisaks saab poest osta ka eesti käsitööd. Praegu on müügil kauni mustriga villased sokid, aga Peipsi äärest oodatakse veel kaltsuvaipu. Oma kätetööd võivad komisjonimüüki pakkuda muidugi tartlasedki, aga tormi joosta pole mõtet, sest vaba pinda on poes üsna napilt.



Kui keegi poekülastaja tahab aga teada, mida põnevat kaupluse laos leidub, siis ei pea ta selleks Alatskivile sõitma, tuleb vaid letitagusele inimesele soovi avaldada ning pilte esemetest saab kohe vaadata otse arvutist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles