Tartu otsib uusi sõpru Hiinast ja Itaaliast

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu otsib maailmast sõpru.
Tartu otsib maailmast sõpru. Foto: Graafika: TPM

Ida-Hiinas asuv Ningbo ning Siena Itaalias on kaks järgmist linna, kellega Tartu allkirjastab lepingud sõpruse ja koostöö kohta.


Ningbo on 5,7 miljoni elanikuga piirkond, kus linnastunud alal elab 2,2 miljonit inimest. Tartu välissuhete ja protokolliteenistuse juht Sirje Bork ütles, et kontaktid selle linnaga said alguse mitu aastat tagasi, kui Ningbo esindajad tundsid huvi tihedama koostöö vastu Tartuga.

Hiinlased aprillis siin

Seni pole ühtki äri- ega ka muu valdkonna projekti kahe linna vahel algatatud, ent kui hiinlased aprilli lõpus Tartusse tulevad, on lisaks deklaratsiooni allkirjastamisele eesmärk ka koostöövaldkondi arutada.

Linnapea Urmas Kruuse ütles, et see kauge Hiina kant on piisavalt lähedal selles mõttes, et Tallinna Sadam teeb nendega koostööd. «Hiinlased on kõvad sillaehitajad, kui ma õigesti mäletan. Kui vaadata nende mastaapi ja teadmisi, võime igas valdkonnas koostööpunkte leida. Ühel hetkel võib-olla ka planeeringuvaldkonnas,» rääkis linnapea.

Itaallastega tihe koostöö

54 000 elanikuga Sienaga on Tartu kontaktid olnud tihedamad ja koostöö konkreetsem. On olnud noortevahetuse projekte ja Siena kokad on käinud Tartus sõpruslinnade rahvuskokkade päevadel.

Borki sõnul on Hiina linnaga põhjust eeldada tulevikus ärikontaktide tihenemist, kuid Siena puhul on esikohal kultuurikoostöö. Pika ajalooga Siena võib Tartule kultuuriväärtuste säilitamise kohta mõndagi õpetada, Tartul oleks pakkuda kogemusi infotehnoloogia valdkonnas. Deklaratsiooni kavandis on veel mitmeid koostöövaldkondi, sealhulgas turismi edendamine.

Need kaks linna saavad ametlikus keeles Tartu partnerlinnadeks, nagu on juba Peterburi Venemaal ja Agina Kreekas. Partnerlinna suhtlustasand on pisut madalam sõpruslinnade tasandist.

Sõpruslepingu on Tartu sõlminud 16 linnaga.

Tartu sõpruslinnad
• Tampere, Uppsala, Lüneburg, Pihkva, Ferrara, Salisbury, Turu, Hämeen-linna, Baerum, Frederiks-berg, Hafnarfjörður, Vesz-prem, Kaunas, Deventer, Zutphen, Riia
  Tartu partnerlinnad
• Agina, Peterburi
----------------------------------------------------

Kas tartlased saavad linnalt abi sõprus- ja partnerlinnadesse reisimiseks ja kontaktide loomiseks?

Karin Jaanson, Tartu abilinnapea:
Kui on ettevõte, kel on konkreetne soov mõne riigiga koostööd teha, siis selles me küll aitame. Reisikorraldajateks me muidugi ei hakka.
Hea näide, kus sõprussuhteid on kasutatud, on rahvusköökide päevad, mida ei oleks kontaktideta saanud teha. See on nähtav näide linnaruumis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles