Tartus valitsevad isiksusepsühholoogid

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isiksusepsühholoogia toetub arusaamale, et inimese tervist ja elus hakkama saamist mõjutavad arvestataval määral tema iseloomuomadused.


Sotsiaalpsühholoogid aga leiavad, et inimese käitumise kujunemisel mängib olulisemat rolli ümbritsev keskkond. Maailma erinevates uurimiskeskustes on enamuses sotsiaalpsühholoogid, Tartu Ülikoolis on asjad vastupidi: enamuses on isiksusepsühholoogiat uurivad teadlased.



Üks neist on ka René Mõttus, kes uurib isiksuseomadusi. Mõttus on üks nendest noortest teadlastest, kes on järjest teinud bakalaureuse-, magistri- ja doktorikraadi. Seda kõike 10 aastaga.



Nüüd on Mõttusel kavas jätkata kaheaastases järeldoktorantuuris Edinburghi ülikoolis ning selle tarbeks pälvis ta lisaks järeldoktori stipendiumile hiljuti ka Ernst Jaaksoni mälestusfondi 200 000 krooni suuruse stipendiumi.



Mõttus on avaldanud 13 teaduspublikatsiooni ning tema käe all on valminud neli magistritööd ning valmimas kaks magistritööd ja üks doktoritöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles