Noor imekokk ihkab välismaal nippe õppida

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokaametit õppiv Mihkel Manglus leidis, et parima algaja koka tiitli tõi talle võistlusel valmistatud toitude idee, komponentide tasakaal ning maitse. Viimistlusega tahtnuks poiss aga enam vaeva näha.
Kokaametit õppiv Mihkel Manglus leidis, et parima algaja koka tiitli tõi talle võistlusel valmistatud toitude idee, komponentide tasakaal ning maitse. Viimistlusega tahtnuks poiss aga enam vaeva näha. Foto: Sille Annuk

Eesti tuntud meisterkokkade Dimitri Dem­­ja­­novi, Rudolf Visnapuu ja Indrek Kivisalu kandadele on astumas Ülenurme kokapoiss Mihkel Manglus, kes juba praegu, 17-aastaselt teeb köögis imesid.


Nädalapäevad tagasi toimus esmakordselt Saaremaal algajate kokkade kutsevõistlus «Kokakunst Kuressaares 2010», millelt Manglus noppis esikoha. Tartu kutsehariduskeskuse esimese kursuse poisina tegi ta silmad ette paljudele vanemate kursuste õppuritele.

Kõige lihtsam toit, mida Manglusele meeldib teha, on kuningkrabi. Kuna aga kuningkrabi taskukohase igapäevatoidu sedelisse just ei kuulu, teeb ta kodus meelsasti muu hulgas kartulipüreed.

Vanemad on poisi kirega igati päri ning lasevad tal köögis pidevalt näppu harjutada. «Ema pigem tahaks, et ma kõik nõud ka ära peseksin,» märkis Mang­­lus.

Alles eelmisel aastal põhikooli lõpetanud noormees on praeguseks vabatahtlikult käinud ametit õppimas Tallinnas restoranis Egoist ning Stockholmis esindusrestoranis, mille sarnaseid Mangluse sõnul Eestis napib.

Kui kutsetunnistus Tartu kutsehariduskeskusest ülejärgmisel kevadel taskusse saab, on Manglusel kavas minna välismaale end täiendama.

Sibul karamellis

Saaremaa võistlusel oli ülesandeks planeerida ja valmistada kolmele inimesele kahekäigulise piduliku söögikorra pearoog ja magustoit. Pearoaks valis Manglus madalal temperatuuril valmistatud seaseljakarbonaadi karamellitud sibulakastme ja kartulikoogiga ning kaalika-kapsa cannellon’i juurselleripüreega.

Magustoiduks valmis besee ja kirsimoosiga panna cotta ehk kooretarretis.

Itaaliapärase cannellon’i nimetuse taga peitub tegelikult kapsalehe sisse keeratud kaalikas, mida saab lihtsasti ka koduköögis valmistada.
Madalal temperatuuril sealiha, nagu Manglus võistlusel tegi, sellisel viisil kodus järele teha ei saagi. See nõuab spetsiaalset vaakumkeskkonda ning noormehe sõnul küpsetatakse mõnel pool sellisel meetodil liha 60 kraadi juures mitu päeva. Võistlusel kulus liha valmistamiseks kaks ja pool tundi.

Loosi tahtel sattus Manglus ühte võistkonda Haapsalu kutsehariduskeskuse õppuri Marvi Alpiga. Ehkki poisid kohtusid võistlusel esimest korda, sujus koostöö hästi.

Isegi nii hästi, et toitudega sai tandem valmis tund aega enne tähtaega, mis andis võimaluse enda järelt töökoht professionaalidele omaselt puhtaks teha ning sellega ka žüriilt kõrgemaid punkte välja meelitada.

Kirg töö vastu

Kuigi Manglus ootas võistlustel osalejatelt suuremat konkurentsi, rõhutas Tartu kutsehariduskeskuse majutus- ja toitlustusosakonna juhataja Tiina Kivimeister, et algajate kokkade kohta oli tase päris kõrge.

Mihkel Manglusele tagas edu noormehe suur kogemustepagas ning kirg oma töö vastu.

Kokkade meistrivõistlustel on esmatähtis muidugi toidu maitse. Manglus leidis oma tee kokakunsti juurde seetõttu, et ei leidnud teiste tehtavatest toitudest neid maitseid, mis talle oleksid meeldinud.

Ja köögis katsetades ning endale meelepärast valmistades on poiss toitude maitsed viimistlenud selliseks, et need ka Kuressaare võistluse rahvusvahelisele ekspertide žüriile meeldisid.

Kutsevõistlused
• Algajate kokkade võistlus «Kokakunst Kuressaares 2010» toimus esimest korda.
• Noortele kokkadele on mõeldud ka kutsevõistlused «Nooruslik kevad» ja «Noor kokk».
• Alanud nädala kolmapäeval ja neljapäeval on Tartu kutsehariduskeskuses kutsemeistrivõistlused paljudel teistel erialadel, mida saavad vaadata ka kooli avatud uste päeval osalejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles