Rändpetised jõudsid Tartu üüriturule

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raili Karell
Raili Karell Foto: Arno Saar / Õhtuleht ja Sille Annuk

Riigikogu liikmele Jaan Kundlale ligi 30 000 krooni üüriraha võlgu jäänud ning koos korteriomaniku vaipade ja laelampidega lahkunud Raili Karell üritas valenime all kanda kinnitada Tartus.


Lisaks Paidele ka Tapal ja Kadrinas korteriomanikke petnud Karell jõudis peatuda Tartus Ropka linnaosa eramajas oma kolme lapsega vaid nädala.



Üürniku andmeid interneti kaudu kontrollima asunud maakler avastas, et nii Raili Karell kui tema eest üürilepingu sõlminud tütar Piret Roots on ilmselt enda kohta valetanud. Tänu kiirele tegutsemisele jäi suurem kahju sündimata: kaks päeva pärast majaperemehe nõuet kolis Karell välja.



Vale ajas valet taga


Praegu enda sõnul Paides õe korteris ajutist peavarju leidnud Raili Karell kinnitas, et ei tulnud Emajõelinna heausksete inimeste turjal liugu laskma.



«Tahtsin ennast parandada, oma elu uues kohas korda saada,» väitis 41-aastane Karell, veeretades kogu süü järjekordse pahanduse tekkimise eest oma täiskasvanud tütrele Piretile. «Ajutist peavarju saime ühe sõbra juures Vasara tänavas, aga praegu oleme praktiliselt tänaval.»



Kinnisvarabüroo omaniku Ülle Vissori sõnul algas lugu sellest, et Piret Roots, kes oma algse perenime Karell ja praeguse liignime vahel jõudis olla ka Piret Hein, soovis võtta üürile eluruume eramajas. Sobiv 60-ruutmeetrine pind, kaks tuba ja köök, oli bürool pakkuda Ropka linnaosa eramu allkorrusel.



Esialgu jättis Roots mulje, et kavatseb kolida sisse ise koos ema ja kahe lapsega. Hiljem selgus, et üürnikuks hakkab ema kolme lapsega. Kuigi maja omanik ja maakler soovisid, et lisaks vahendustasule makstaks enne sissekolimist ära tagatisraha ja esimese kuu üür, mindi siiski järeleandmisele.



Piret Roots seletas, et kohe maksta pole võimalik, aga peagi laekub emale maksuametilt alates teisest lapsest arvestatav tulumaksutagastus ja siis saab kõik tasutud, meenutas Vissor.



«Lastega perele tuldi vastu,» nentis Vissor. «On ju rasked ajad – las maksavad kaks nädalat hiljem.»



Maja omanikul Aivaril, kes ei soovinud oma perenime avaldada, sigines esimene kahtlus, kui ta oli arvutanud, et kolme lapse pealt makstav tulumaksutagastus kohustusi katta ei saa. Mees nõudis üürnikult, kes esitles end Raili Söö­dorina, näha isikut tõendavat dokumenti. Selles seisis nimi Raili Karell.



Ülle Vissor, kellele Piret Roots kinnitas, et ema on saanud Tartus tööd ämmaemandana, selgitas välja, et sellist ämmaemandat registreeritud pole. Ühtlasi leidis ta netist mitu ajalehe- ja telelugu, mis paljastasid, et tegu on süsteemse petjaga.



Nagu riigikogulasele Jaan Kundlale 2007. aastal külma arvet tehes, on Piret Roots ja Raili Karell talitanud eelmisel ja üle-eelmisel aastal kolmel korral Tapal ja vähemalt ühel korral Kadrinas. Ette maksti esimese kuu üür, heal juhul ka teise kuu eest, kuid järgnevatel kuudel hiiliti tasumisest kõrvale ning lõpuks lahkuti omaniku teadmata.



Pere tundus viks


Paide Maksimarketis turvatöötaja ametit pidades varastas Raili Karell sealt 2007. aasta sügisel mobiiltelefoni, mille Piret Roots pandimajja viis.



Vaid ehmatusega pääsenud Ropka majaomanik Aivar märkis, et Raili Karell tundus talle väliselt kõigiti ontlik inimene. «Mulle oli üllatav kuulda, et nad on varem üüripindu laastanud,» tunnistas Aivar. «Selline suhteliselt puhas, vaikne ja korralik pere.»



Piret Rootsilt eile kommentaari saada ei õnnestunud. Raili Karell ütles, et püüab edaspidi teha tütrega nii vähe tegemist kui võimalik. Seoses ema ja isa hukkumisega liiklusõnnetuses oli Karell eile enda sõnul Paides matuseasju ajamas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles