Geneetikaesseed pääsevad konkursile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DNA struktuur.
DNA struktuur. Foto: Wikipedia.org

Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu kutsub koolinoori end proovile panema geneetikaalasel esseekonkursil. Tööde esitamise tähtaeg on ülemaailmne DNA-päev ehk 25. aprill.


Konkurss on mõeldud keskkooliõpilastele vanuses 14–18 aastat.


Ühest klassist on lubatud esitada kuni kolm esseed pikkusega kuni 750 sõna. Soovitav on esitada töö ingliskeelsena, kuid lubatud on ka emakeeles kirjutatud töö tõlkimine õpetaja kaasabil.



Essee teema saab valida kahe püstitatud küsimuse seast.



Esimene küsimus: tänapäeval suudavad teadlased sek­veneerida organismide kogu DNA, sealhulgas määrata  inimese pärilikkusaine nukleotiidse järjestuse. Kas nüüd on enam põhjust uurida alleele ja pärilikkuse mustreid, kui teadus on juba vallutanud sellised verstapostid? Põhjenda oma vastust.



Teine küsimus: uuringud on leidnud üles geenid, mis on seotud pikkusega. Kas see teadmine annab teadlastele ja meedikutele võimaluse ennustada juba lapse sünnihetkel, milline on tema pikkus täiskasvanuna? Kas sinu arvates võiks see olla mingil moel kasulik? Põhjenda oma arvamust.



Eesti Geenivaramu teabejuht Annely Allik lisas, et täpsemad juhendid essee vormistamiseks ja esitamiseks leiab aadressilt www.dnaday.eu/instructions.htm.



Konkurssi sponsoreerib Euroopa Inimesegeneetika Ühing.



Parimatele kirjutajatele ja nende juhendajatele on välja pandud auhinnad väärtuses 100–1000 eurot. Võitjad kuulutatakse välja 15. juunil Göteborgis Euroopa Inimesegeneetika Ühingu aastakonverentsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles