Veebikaart asub naftalaiku jälitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlireostus.
Õlireostus. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Läänemeres on aastas mitusada väiksemat naftareostust, mis meedias kajastamiseni ei jõuagi, kuid needki kahjustavad rannikumere loodust.


Reostus tekib näiteks vooliku purunemisel tankimise ajal või kui hooletu laevameeskond otsustab avamerel naftatanke loputada, rääkis Tartu Ülikooli Eesti mereinstituudi meresüsteemide osakonna juhataja Robert Aps.



Reostus arvutiekraanil


Kuigi Läänemerel seilavaid laevu jälgib pidevalt veeteede amet, juhtub mõnikord ikka, et meres avastatakse tundmatut päritolu naftalaik. Selleks, et avastatud reostus võimalikult vähe kahju teha saaks, on tarvilikud spetsiaalsed arvutiprogrammid, mis aitavad välja arvutada ilmastikuolude mõju naftalaigu liikumisele ning modelleerida reostuse kõrvaldamine arvutiekraanil.



Just selline programm on väljatöötamisel koos kahe Soome teadlasega. Valmiv veebipõhine kaardirakendus Oilrisk võimaldab hinnata naftareostuse riske ning reaalsete tingimuste mõjusid arvestades matkida selle koristamist ning hiljem arvutada välja ka keskkonnale põhjustatud kahju.



Tavainimeste riskimäng


Rootslastel on analoogne programm olemas ning nad kasutavad seda Läänemerel tekkinud reostuste korral. Eestlased ja soomlased keskenduvad Oilriski väljatöötamisel Soome lahele.



2007. aastal registreeriti Läänemerel 120 laevaõnnetust, neli neist põhjustasid suurema õlireostuse. Robert Aps lisas, et veebirakendus pole ainult ametkondadele kriisiolukorras kasutamiseks, vaid võimaldab ka reostust arvutiekraanil läbi mängida, et pärisreostusega kiiremini toime tulla.



Rakendus oleks kättesaadav ka tavainimestele, kes võivad programmi uurides vaadata, kuidas ja mida nemad saaksid reostuse korral ära teha, ning seda mänguliselt veebirakenduses proovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles