Sajandik Tartust korraga müügis

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksjonile läinud 34 hektarit elamumaad, kus praegu laiutab võsa, piirneb Kvissentali elurajooniga (pildil paremal) ja ulatub peaaegu Aruküla teeni.
Oksjonile läinud 34 hektarit elamumaad, kus praegu laiutab võsa, piirneb Kvissentali elurajooniga (pildil paremal) ja ulatub peaaegu Aruküla teeni. Foto: Margus Ansu

Ukrainas kaevandusäri alustada üritava Fausto sõsarettevõte Fausto Residentsid loodab vabaneda Emajõe ja Aruküla tee vahel 34 hektarist elamumaast, mille hind on kukkunud kahe aastaga üheksa korda.


Kvissentali elurajooniga piirnev ala on vaid veerandi võrra väiksem kui terve Supilinn. Läinud aasta oktoobris kehtestas Tartu linnavolikogu sellele detailplaneeringu, mis näeb ette jagada ala 145 krundiks: 89 krunti üksikelamuile, 38 kortermajadele, 15 parkidele ja tehnorajatistele ning kolm äriotstarbeks.



2007. aastal maalahmakat esimest korda müüki pannes lootsid Fausto Residentside omanikud Kenneth Karpov, Sven Mihailov ja Alexander Eskov teenida kinnistute müügist vähemalt 136 miljonit krooni. Uus alghind on kõigest 15 miljonit ehk 44 krooni ruutmeetri eest.



Pimedas kobamine


Kenneth Karpov tunnistas siiralt, et praegune müügikatse on täielik pimeduses kobamine, mille tulemust ennustada on sama tark kui prognoosida, milline ilm on Tartus 9. aprillil.



«Sellepärast selline enampakkumise vorm saigi valitud, et saaks teada, mis selle maa väärtus on,» selgitas Karpov. «Pakkumiste tähtaeg on märtsi lõpp, siis selgub tõde. Maade ostuhind oli 50 miljoni kanti, kahjumisse jäämine on paratamatu.»



Karpov sedastas, et Fausto Residentsid on loodudki eesmärgiga Kvissentali põik 10 ja Aruküla 34 kinnistu üheskoos maha müüa.



«Likviidseid vahendeid on ettevõttel ikka tarvis, sest turul on palju huvitavaid projekte,» lausus Karpov. Ta vihjas, et Fausto kaalub uusi kinnisvaratehinguid, kuid täpsemalt midagi avaldama ei soostunud.



Eilse seisuga oli Faustol riigi ees ligi 3,7 miljoni kroonine maksuvõlg, kuid ajatamisgraafiku alusel on võlg kuust kuusse vähenenud. 1. veebruaril oli Fausto võlg 5,5 miljonit krooni.



Fausto ülejäänud kaks sõsarfirmat Fausto Minerals ja Fausto Real Estate valmistuvad kaevandusäri ajamiseks Ukrainas. Kenneth Karpovi sõnul edeneb asi visalt nagu teistegi maade kaevandusäris, sest langus ehitusturul on teinud pangad laenuandmisel üliettevaatlikuks.



Naaber peab aru


Osaühingule Kvissental, mis alustas Kvissentalis kinnisvaraarendust 2001. aastal, on praeguseks kätte jäänud kaks eramukrunti: 1266-ruutmeetrine Lootsi tänavas ning 1385-ruutmeetrine Kvissentali teel. Ülejäänud 90 maatükki, mis katavad kokku umbes kuue hektari suuruse ala, on ammu müüdud ning vaid osal neist on jäänud ehitus lõpule viimata.



OÜ Kvissental juhatuse liige Heiki Pendarov ei osanud eile öelda, kas firma teeb Fausto Residentsidele ostupakkumise või ei.



Pendarovi sõnul on selge, et maa ostja peab olema valmis lisakulutusteks, sest teede, torustike ja kaablivõrkudeta tühermaale keegi ehitama hakata ei soovi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles