Lumi takistas põlengule tõtanud tuletõrjujaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elumaja ja saun hävisid täielikult.
Elumaja ja saun hävisid täielikult. Foto: Sille Annuk

Reede öösel jäid tuletõrjujad Tabivere vallas kõrvalises kohas lumevangi. Põlengut kustutama pääsesid nad alles siis, kui vallavanem lumesaha kohale tellis.


Ööl vastu reedet kell 00.06 teatati häirekeskusele, et Tabivere vallas Uhmardu külas põleb lausleegis elumaja. Välja sõitsid pääste- ja paakautod Tabivere ja Palamuse komandost, lisaks paakauto Jõgeva komandost.



Põlema läinud maja asub küllalt kõrvalises kohas. Esimesena olid paarkümmend minutit pärast väljakutset sündmuskohal Tabivere tuletõrjujad. Paraku takistas päästetehnika jõudmist õnnetuspaigale halvas seisukorras ja täis tuisanud ligipääsutee. Päästjate saabumisel oli süttinud ka maja kõrval asuv saun.



Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik ütles, et üks päästeauto jäi põlengukohast umbes 800 meetri kaugusele toppama, teine suutis läbi tungida ligi 500 meetri kaugusele.



Abi saadi vallavanema kaudu, kes sahaga traktori kohale tellis. Marek Kiige sõnul on neil vallavanemaga väga hea koostöö olnud samasugustes situatsioonides varemgi.



Enne sumpasid päästjad mõnesaja meetri kauguselt läbi paksu lume ja takistasid lume loopimisega tule levikut kõrvalhoonetele. Tänu sellele jäid ait, kuur ja garaaž alles.



«Unetu öö oli jah,» nentis Tabivere vallavanem Aare Aunap, «kell oli kaksteist läbi natuke, kui helistati.» Vallavanem selgitas, et kuna süttinud majas keegi ei elanud, oli ka sinna viiv tee lahti lükkamata. «Õnneks võtsid kõik, keda vaja oli, kohe telefoni, nii et üpris ruttu sai saha kohale,» rõõmustas Aunap, nentides, et ega keegi neil otseselt ööpäev läbi lumevalves ei ole.



Vallavanema sõnul ei ole põlengukohale viiv tee vallatee. Seega pole omavalitsusel ka otsest kohustust see lumevaba hoida. «Ja kuna keegi seal ei ela ka, siis me sinna väga ei tiku,» ütles Aunap.



Vallavanem ei osanud peast öelda, kellele süttinud hooned võiksid kuuluda. «Minu arust olid need vahepeal isegi müügis,» nentis ta. Pärast reede ööd on seda, mida müüa, juba tunduvalt vähem.



Tulekahju kustutati kella 02.57ks. Põlengus hävisid palkidest elumaja ja plokkidest saun täielikult. Inimesi sündmuskohalt ei leitud.



Kuidas majapidamine, kus keegi ammu ei elanud, põlema läks, on selgitamisel. «Uurimine on antud üle politseile,» ütles Marek Kiik, «seal on ikkagi kuriteo tunnused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles