Toiduõlitehas pressib end põllumeestele järele

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Werol Tehaste juhatuse liige Rein Kilk vaatas reede lõuna ajal, kuidas toiduõli Olivia jooksis nagu õlitatult ettevõtte kiirete pakkijate Aili Palu (esiplaanil) ja Margit Tammearu kätte.
Werol Tehaste juhatuse liige Rein Kilk vaatas reede lõuna ajal, kuidas toiduõli Olivia jooksis nagu õlitatult ettevõtte kiirete pakkijate Aili Palu (esiplaanil) ja Margit Tammearu kätte. Foto: Margus Ansu

Jõgeva külje all Pain­külas toiduõli ja rapsikooki valmistav Werol Tehased kulutab sel ja tuleval aastal tublisti üle saja miljoni krooni tootmise laiendamiseks, et Eestimaa põllumeestega sammu pidada.


«Meil on kahju, et Eestis kasvatatavast rapsist pool läheb praegu kodumaalt välja,» põhjendas suurt väljaminekut firma Werol Tehased juhatuse liige Rein Kilk.



Asi on selles, et tehase rajanud riik ehitas Weroli poolikult: kolm viletsa kvaliteediga pressi suudavad õli välja pigistada aastas keskmiselt 70 000 tonnist rapsist, mis on laias laastus pool Eestis kasvatatava õlikaalika saagist.



Samas on tehases Alfa La­va­li tip-top seadmed, mis võivad 250-kraadises kuumuses puhastada kaks korda rohkem õli, kui pressid ette annavad.



Pressid pole laokaup


Nüüd on Werol otsustanud Eesti kogu rapsi endale saada. Paar nädalat tagasi kirjutas ettevõtte Saksamaal asuva Cimb­ria tehasega alla lepingu uute presside ostmiseks. «Meie pressid ei ole lihtne laokaup,» selgitas Kilk. «Nende tegemiseks kulub kuni üheksa kuud.»



Uutele pressidele ehitatakse suvel viiekorruseline hoone, mille iga korrus võtab enda alla 500 ruutmeetrit. Vanad pressid jäävad alles, nendega hakatakse tulevikus näiteks viletsamast rapsist õli tegema.



Praegu valmistab Werol Tehased aastas 23 000 tonni Olivia toiduõli, millest vaid viiendik müüakse-ostetakse Eestis. Lõviosa eksporditakse Leetu ja Lätti. Veel tehakse 45 000 tonni rapsikooki Oskar.



«Uute ja vanade pressidega suudame toota ligi kolm korda rohkem rapsiõli ja rapsikooki,» kinnitas ettevõtte direktor Enn Pajupuu. See tähendab tänasest kordi suuremat eksporti ja rapsi ka mujalt sisseostmist. 



Lisaks uuele pressimistehasele võetakse käsile ka laomajandus. Praegu hoiab ettevõte 6000 tonni rapsi laos kahes hiigelsuures hunnikus. Suvel lüüakse rapsi hoidmiseks püsti kõrged metalltünnid.



Ka lehmade piima valgu- ja rasvaprotsenti suurendava õlipressimise jäägist valmistatava rapsikoogi tarbeks tehakse uus ladu, mille metallmahutites saab hoida 2000 tonni väärt kaupa. Kui praegu on rapsikook ühtlane mass, siis varsti pakutakse seda pelletitena.



Käive kasvab miljardini


Kõigiks nendeks suurteks ümberkorraldusteks kulub ettevõttel ligi 137 miljonit krooni, millest 14 miljonit tuleb toetusena Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest. «See on väga oluline toetus,» märkis Kilk. «Selleta poleks me Cimbriaga saanud lepingut sõlmida.»



Cimbria presside katsetamine algab tuleva aasta alguses. Kui kõik läheb nagu õlitatult, kasvab laiendatud Werol Tehaste aastakäive ligi miljardi kroonini.



Edaspidi tahab tehas hakata toiduõliks kõlbmatust rapsist tegema biodiislit, ümber töötlema kasutatud õli ning pakkuma rapsist valmistatud taimekaitsevahendeid ja kalatoitu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles