Emajõgi püsib jääkaane all juba kolmandat kuud

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast pikka ja külma talve on soojad ilmad visad tulema.
Pärast pikka ja külma talve on soojad ilmad visad tulema. Foto: Ove Maidla

Tartu linna justkui ei poolitagi enam Emajõgi, sest vaba vett pole jõesängis näha olnud enam ligi kolm kuud. Poole meetri paksuseks kasvanud jääkihi viib alles pikem kevadine sula.


Jõe keskel on jää paksus 40-50 sentimeetrit, kaldaäärsetes on jää veelgi paksem, kinnitas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogiainstituudi hüdroloog Ene Randpuu. Samas nentis Randpuu, et jääolud on korralikule külmale talvele vastavad ning jäävangis jões pole iseenesest midagi erakordset. Küll aga pole viimaste aastate pehmed talved just sageli jõe nii kauaks meie silme alt viinud.



Mullu küllalt pehme talvega kaanetas lühiajaline pakane jõe 30 cm paksuselt. Samas sulatasid peatselt saabunud sulaveed jää kiiresti.



Selle talve esimene sula, mis vältas 3-4 päeva, ei teinud Randpuu kinnitusel jääle midagi. Küll aga hakkas vesi väiksemates jõgedes liikuma ning Emajõe veetase kerkis paarkümmend sentimeetrit.



Osa sulaveest jäi jää peale paksu lumekihi sisse ning nüüd on tekkinud kahekordne jää. Vahepeal kõikvõimalikest kohtadest jõge jalgsi ületama harjunud tartlased pole seda sel nädalal Ilmselt vee tõttu enam teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles