Nukitsamees tuleb põlislaanest

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iir Hermeliini loodud lavakujunduses mängib peaosa ehtsate kuusetüvedega mets, milles kehastavad Metsamoori (esiplaanil) Merle Jääger, Haldjat Merle Jalakas (ülal vasakult), Kustit Sten Karpov, Itit Marvi Vallaste ja Nukitsameest Marilyn Jurman.
Iir Hermeliini loodud lavakujunduses mängib peaosa ehtsate kuusetüvedega mets, milles kehastavad Metsamoori (esiplaanil) Merle Jääger, Haldjat Merle Jalakas (ülal vasakult), Kustit Sten Karpov, Itit Marvi Vallaste ja Nukitsameest Marilyn Jurman. Foto: Sille Annuk

Saalis lõhnab kuusevaik. Laval on samblases metsas kaks last, kes korjavad sõnajalgadesse kasvanud kändude vahel maasikaid. Nad avastavad, et on ära eksinud, ja uinuvad. Neid äratab Metsamoor.


Iti ja Kusti eksimine metsa ning seejärel kurjusest ja rumalusest headuse ja tarkusega jagu saamine on juba 90 aastat tuntud lugu. Avaldas ju Oskar Luts oma lastejutustuse metsiku Nukitsamehe korralikuks koolipoisiks Antsuks saamisest esimest korda aastal 1920.



Peaaegu 30 aastat tagasi valminud filmis «Nukitsamees» kõlasid esimest korda Olav Ehala «Kodulaul», «Päikeseratas», «Raha laul» ja teised tuntud lood. Filmimuusika põhjal valmis aastal 1999 rahvusooperis Estonia lastemuusikal, mille Vanemuine toob nüüd vaatajate ette uues lavastuses.



Lavastaja Eva Klemets märkis, et ehtsad kuused laval annavad mängule väga palju juurde.



Põlislaanes elava Nukitsamehe osas on möödunud aasta juunis Viljandi Kultuuriakadeemia näitlejaerialal lõpetanud lühikest kasvu Marilyn Jurman. Kuigi ta on osalenud juba mitmes lavastuses ja filmis («Soovide puu», «Pangarööv»), peab ta Nukitsamehe rolli praegu kõige tähtsamaks.



Väikese metsalise osatäitmine tundub Jurmanile sobivat muu hulgas seetõttu, et ta mäletab ennast olevat samalaadse äkilise iseloomuga laps.



«Kui ma sain aru, et ma ei taha võtta last Nukitsamehe ossa, siis oli Marilyn Jurman minu esimene valik,» ütles lavastaja. «Ma arvan, et temas on kõik olemas, mis Nukitsamehes peab olema.»



Lavastuse muusikajuht ja dirigent Lauri Sirp märkis, et «Nukitsamees» Vanemuises erineb Estonia lavastusest sellega, et muusikanumbreid on veidi teisiti kombineeritud ja järjestatud.



Eriti uhkesti kõlab «Rahalaul», mida esitavad šamaanivõimetega Metsamoor (Merle Jääger) ning sarvedega töllakad Mõhk (Meelis Hansing) ja Tölpa (Jaan Willem Sibul).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles