Abakhan siseneb jõuliselt üüriturule

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik Abakhani uued üürikorterid on avatud köögiga ja täielikult möbleeritud.
Kõik Abakhani uued üürikorterid on avatud köögiga ja täielikult möbleeritud. Foto: Kristjan Teedema

Kangamüügifirma Abakhan rajas Tartus Rüütli ja Gildi tänava nurgal olevasse hoonekompleksi kakskümmend neli täielikult möbleeritud külaliskorterit, mis mõjutavad kogu Tartu üüriturgu.

Vast valminud korterid asuvad Rüütli 11 / Gildi 7 hoone kolmes tiivas. Enamik neist on kahetoalised, kuid on ka ühe-, kolme- ja neljatoalisi. Korterid on möbleeritud ning on paigaldatud ka kodutehnika, näiteks pesumasin, nõudepesumasin, elektripliit, televiisor ja külmkapp. Korterites on signalisatsioon ning internet.

Üürikorteritesse saab siseneda Gildi tänavalt ja hoone sillutatud sisehoovist. Kõik eluasemed on avatud köögiga ning üür sõltub suurusest. Ühetoaliste rendi hind algab 350 eurost ning 150 ruutmeetri suuruse neljatoalise hind küündib 800 euroni.

Üürile lisanduvad kommunaalmaksed kütte, vee ja elektri eest. Parkimiskohti ei pakuta.

Kinnisvara lagunes

Üürikorterite idee tuli ASi Abakhan Fabrics Eesti juhatuse esimehe Kristine Stroomi sõnutsi omanike soovist väärtustada ettevõtte vara.

«Kõige olulisem oli see, et omanikud ei taha sellest ajaloolisest hoonest ühtegi ruutmeetrit müüa. Samas ei tahtnud nad ka enam vaadata, kuidas kinnisvara lihtsalt laguneb,» lausus Stroom.

Praeguseks on leitud üüriline kahekümne neljast korterist kümnesse, mis on Stroomi hinnangul hea tulemus. «Kuulutused on üleval olnud kaks kuud, aga teada on, et kui korter pole absoluutselt valmis, jääb üürimisaktiivsus väikeseks,» lausus ta. Stroom avaldas lootust, et nüüd, kui korterid on valmis, võiks ka lepingute sõlmimine muutuda aktiivsemaks.

Stroomi sõnul ei ole neil vahet, kas üüriline on kohalik või välismaalane, tudeng või tööinimene. «Ainuke tingimus on, et me ei võta lemmikloomadega inimesi. Koera suud ei saa kahjuks kinni panna,» märkis ta.

Esialgu ei sõlmita lühemaid lepinguid kui üks kuu ning pikemaid kui aasta. «Tahame tutvuda olukorraga. Me ei tulnud turule väga heal ajal ning sooviksime esimese aasta proovida,» rääkis Stroom. Investeering läks tema sõnul maksma 3 miljonit eurot, millest 2,5 kulus ehitusele.

Mõjutab üüriturgu

Kinnisvarafirma 1Partner Tartu büroo maakleriteenuse juht ja kinnisvarakonsultant Margus Kelk ütles, et nii suure arvu üürikorterite lisandumine kesklinna mõjutab kogu kohalikku üüriturgu.

«Kindlasti mõjutab. See on ikkagi märkimisväärne kogus. Aeg pole küll hea, sest kui oleks suve lõpus valmis saanud, oleks likviidsus oluliselt suurem olnud, aga tulevikus kindlasti,» märkis Kelk.

Samas ei julgenud Kelk pakkuda, kas korterite üürihinnad võiks langeda. «Kui pakkumine suureneb, siis võiks mingi hinnasurve tulla. Aga kuna hind on tänu nõudlusele püsivalt kõrge olnud, siis ei julge ennustada. Aga mingiks hetkeks lööb see turu segamini küll,» lausus Kelk. Tema hinnangul on kesklinnas 400-eurone hind põhjendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles