Hauaplaadi tõstmine kujunes raskeks pähkliks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hauakivi tõstmine TÜ ajaloo muuseumi fuajee põranda süvendisse läbi muuseumi peaukse oli sentimeetrite mäng.
Hauakivi tõstmine TÜ ajaloo muuseumi fuajee põranda süvendisse läbi muuseumi peaukse oli sentimeetrite mäng. Foto: Andres Tennus / TÜ

Mitu tundi täpset manööverdamist kulus reedel selleks, et ülikooli ajaloo muuseumis paika tõsta keskaegne paekivist hauaplaat, mis on Tartus tõeline haruldus.

See ammustel aegadel vikaar Stephanus de Velde hauda kaunistama loodud kivi tuli enam kui viie aasta eest päevavalgele toomkiriku põhjalöövist. See on ainus teadaolev keskaegsest Tartust pärinev inimese täisfiguuriga hauakivi.

Pärast leidmist viidi see ajutisse hoiupaika Tartu ülikooli ajaloo muuseumi ruumidesse, kus plaat oli külastajate eest varjul.

Muuseumirahvale ja ehitajaile oli reede hommik ärev, sest kätte oli jõudnud aeg kolida haruldus muuseumi fuajee põrandasse tehtud süvendisse, kus see on osa keskaegset matust tutvustavast väljapanekust.

Muuseumi direktor Mariann Raisma ütles, et selles süvendis on edaspidi klaasi all näha osa keskaegsest kirikust: peale hauaplaadi on tänu õnnelikule juhusele avastatud ka hauakamber, millesse asetatakse sealt leitud meheluustiku koopia. Selline paeplaadiga kaetud hauakamber oli keskaegsele kirikule tema sõnul väga tüüpiline.

Luustik ja hauaplaat ei kuulu siiski kokku. Kes oli see mees, kelle luud hauakambrist leiti, ei ole teada. Arheoloog Martin Malve läheb neil päevil Inglismaale, et teha selle ja veel enam kui saja Tartust leitud luustiku proovides isotoopuuringud, mis võiksid anda teadmisi nende inimeste toitumisharjumustest ja selle kaudu viiteid nende elujärjele.

Hauaplaadi kolimine oli keerukas mitmel põhjusel. Arvutuslikult on selle kaal 644 kilogrammi, ütles TÜ ajaloo muuseumi säilitusspetsialist Tiina Vint.

Tõstmise tegi raskemaks asjaolu, et hauaplaadi üks nurk on kas Liivi sõja aegadel või hiljem küljest murdunud ja sestap oli tasakaalu raske saavutada.

Kartuse tõttu, et kivi võib veelgi murduda, valmistati roostevabast terasest alus, millel hauakivi tõsteti.

Senisest asukohast tõsteti kivi välja akna kaudu, fuajeesse tuli see sentimeetreid mõõtes upitada läbi muuseumi peaukse.

Hauaplaadi paas on murtud arvatavalt Lasnamäe lademest. Kuidas see omal ajal Tartusse toodi, pole teada. «See küsimus on meil kõigil, sest meilgi oli raske seda tehnika abil tõsta. Aga see on kord sinna põhjalöövi paigaldatud 600 või isegi 700 aastat tagasi,» rääkis Raisma.

Uus väljapanek peaks valmima oktoobri lõpuks. Siis on süvendil peal klaas. Enne seda on vaja puhastada keskaegsed müürid, märkida ära keskaegse põranda tasapind ja kõige lõpuks seada kohale skeleti koopia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles