Tallinna kilbarid praegu veel juhivad Tartu vastu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja tänava veetorni kõrval madalas majas ragistavad Kuku raadio helikindla stuudioakna taga mälulihaseid tartlased Matis Song (paremalt) ja Tõnu Talve. Nende jutu suunab elektroonikasse Egon Pentjärv.
Õpetaja tänava veetorni kõrval madalas majas ragistavad Kuku raadio helikindla stuudioakna taga mälulihaseid tartlased Matis Song (paremalt) ja Tõnu Talve. Nende jutu suunab elektroonikasse Egon Pentjärv. Foto: Margus Ansu

Üürikese aja pärast võivad Eesti raadiokuulajad tähistada kodumaise mälumängusaate esimest juubelit. Enne seda tuleb aga veel neli aastat mälu proovile panna. Näiteks laupäeviti «Tarkade klubi» kuulates.

Nimelt möödub 2017. aastal 50 aastat sellest, kui Eesti Raadios läks eetrisse esimene «Mnemoturniir». Selline arvestus on tehtud teleajakirjaniku, tõlkija ja mälumängija Hardi Tiiduse aastal 1986 kirja pandud ridade järgi.

Ta märgib, et asi sai alguse soomlaste raadio tarkade klubi eeskujul 1967. aasta lõpul. Idee algataja oli Valdo Pant, esimene mängujuht Toomas Uba, mängujuhina on toiminud ka Siim Kallas.

Need Tiiduse faktid on võetud kilvakorüfee Hillar Palametsa tänavu ilmunud raamatust «Mõtteid ja meenutusi mälumängudest».

Vikerraadio pühapäevase «Mnemoturniiri» saate kõrval on laupäeviti Kuku raadio lainepikkustel «Tarkade klubi». See sari oli samas raadiojaamas olnud kümmekond aastat varjusurmas ja taaselustus uues formaadis septembri algul.

Tartus ja Tallinnas

Mõte võistlusformaadis mälumängusaadet teha on Kuku toimetajal Timo Tarvel mõlkunud meeles umbes sellest ajast, kui eelmine «Tarkade klubi» tuli viimast korda raadiokuulajate ette.

«Nüüd, kui peatoimetaja arvas, et ühe tummise mälumängu võiks nädalavahetusel eetrisse tuua, vaatas ta mulle otsa ja küsis, mis võiks olla meie saatel erinevat Vikerraadio «Mnemoturniirist»,» ütles Tarve. «Mul oli vastus kohe varnast võtta. Nii sobis ja nii sündis.»

Nüüdses «Tarkade klubis» võistlevad kaks kaheliikmelist, kogemustega mälumängurist koosnevat võistkonda, üks neist istub Kuku Tallinna ja teine Tartu stuudios. Paarid vahetuvad. Hooaja lõpuks selgub, kas võitis Tallinn või Tartu. Pärast neljandat saadet juhib Tallinn 3:1.

Septembri viimasel päeval salvestati sarja viies ja kuues saade.

Tartlased Tõnu Talve ja Matis Song olid stuudios akuraatselt veerand tundi enne kokkulepitud aega. Tallinna stuudios valitses vaikus. Nagu selgus, olid Tenno Sivadi ja Allar Viivik jäänud pealinnas liiklusummikusse.

Kõik neli meest on võitnud rohkesti auhinnalisi kohti, enam küll kodumaistel mälumängudel, aga näiteks Matis Songal on ette näidata ka Euroopa meistrivõistluste hõbe klubide arvestuses aastal 2005.

Kes võidab viienda saate, kas jälle Tallinn või siiski Tartu? «Hirmus raske prognoosida,» ütles Tõnu Talve. «Mälumäng on nagu naisterahvas, et vägisi ei tohi võtta – kui ikka ei tea, siis ei tea, midagi ei ole teha, nuta või naera.»

Kui kõik istusid lõpuks õnnelikult mikrofonide ees, läks kõigepealt tallinlaste ja tartlaste vahel aasimiseks – kohe näha, et vanad sõbrad! –, kuid see jutt jääb ilmselt stuudioseinte vahele. Küll jõuavad aga kuulajate ette vastuste arutelu kukerpallid, rõõm õigesti vastamisest ja valesti vastamise kibedus.

Küsimus lugejatele

Laupäeval kõlas «Tarkade klubis» muu hulgas alljärgmine pikalt sõnastatud küsimus.

Päikeseprillid kui praktilised ja moodsad tarbeesemed ilmusid inimkonna igapäevasesse kasutusse 20. sajandi algul.

Varasemast pole teada nende massilist praktilist kasutamist. Küll on viiteid sellele, et kunagised inuitid kandsid kitsa piluga prille, et lumepeegeldusega hakkama saada. Ka keiser Nero olevat kasutanud gladiaatorite võitlust vaadates smaragde silme ees. 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses kirjutati aga kollase või pruuni tooniga prillid välja ühe haiguse põdejatele. Millise haiguse?

Tartu Postimees annab oma lugejatele siinkohal võimaluse saata õige vastus (guugeldada   ei tohi!) loo autori aadressile. Hiljemalt 5. oktoobril kell 10.59 saabunud õigete vastuste saatjate vahel loosime välja Postimehe meene.

Eetris laupäeviti

• Mälumängusaade «Tarkade klubi» on Kuku raadio kavas laupäeviti kell 11–12.

• Saatejuht Timo Tarve.

• Igas saates võistlevad kaks kaheliikmelist, kogemustega mälumängurist koosnevat võistkonda, üks neist Kuku Tallinna ja teine Tartu stuudios.

• Saatejuht esitab võistkondadele kordamööda küsimusi, millele need proovivad kuuldava arutelu käigus õige vastuse leida.

• Saate lõpus võetakse punktid kokku ja selgub võitja.

• Hooaja lõpuks selgub, kas võitis Tallinn või Tartu.

• Enne 5. oktoobri saadet on seis 3:1 Tallinna kasuks.

Allikas: Kuku raadio

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles