Poolmaraton koondab eri sihiga jooksjaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Altrajal (vasakul), Ailen Mälgil ja Jakob Gillil on suured ettevalmistused juba tehtud, oma võimeid mõõdavad nad homme.
Martin Altrajal (vasakul), Ailen Mälgil ja Jakob Gillil on suured ettevalmistused juba tehtud, oma võimeid mõõdavad nad homme. Foto: Margus Ansu

Kohtujurist Ailen Mälgi, meedia vallas tegutsev Martin Altraja ja abiturient Jakob Gill tutvusid eile üheskoos fotole sattudes, aga ühine jututeema polnud probleem. Homme stardivad nad kõik 2. Tartu linnamaratoni kavva lisatud poolmaratonil.

Ailen Mälgi (29) sõnas naljatledes, et laupäevane jooks on lõdvestuseks eelmisel nädalal läbitud rattavõistlusele Haanja 100. Jooksurajast enam võibki teda kohata rattasadulas, aga et kahel kevadel on ta juba jooksnud 23 kilomeetrit Otepäält Elvasse, siis ei ole erilist hirmu ka elu esimese poolmaratoni ees.

«Vastupidavuses ei ole küsimus, aga loodan, et ükski koht valutama ei hakka,» ütles Mälgi. Ta nimetas end küllaltki kaootiliseks jooksjaks, kuid suvel on rattasõidu kõrvalt õnnestunud siiski koguda umbes sada jooksukilomeetrit.

Sihiks hea vorm

Seda, et Jakob Gill (18) on noorusest hoolimata staažikas rahvasportlane, tõendab tema kuues järjekorranumber stardiprotokollis ja prognoositav lõpuaeg alla ühe tunni ja 20 minuti. Poolmaratone on ta varem läbinud kolm ning septembris jooksis Tallinnas koos isa ja vennaga elu esimese täispika maratoni.

Ometi ei ole Gill maast-madalast ainult jooksnud. Ta rääkis, et mängis kuus aastat saalihokit, aga tundis, et see ala pole päris õige, ja asus midagi uut otsima.

«Mõtlen kas tennist või ujumist proovida, aga kaks aastat olen nüüd end jooksmisega vormis hoidnud,» kirjeldas ta oma jooksjakarjääri. Treeninguplaani teeb ta internetipõhise programmiga, mille leidis tema vend Mihkel.

Eelmisel aastal jooksis Gill ära kogu järvejooksude sarja, sel aastal teeb ta kaasa linnajooksude sarjas. Pühapäeval ootabki veel 14 kilomeetrit Paide-Türi rahvajooksul.

Nii laupäevast jooksu kodulinnas kui pühapäevast enda proovilepanekut läheb Jakob Gill eelkõige nautima ja mitte aega jooksma, sest augustis lõpetas ta ühe jooksu ka kiirabis lamades ja on peale seda oma keha hoolikamalt jälgima õppinud.

Sihiks triatlon

Martin Altraja (23) jooksis poolmaratoni esimest korda kuu aega tagasi Tallinnas, nüüd soovib ta oma aega parandada.

«Tegelikult oli juba sel sügisel pikk maraton plaanis, aga kuna ettevalmistus jäi ebapiisavaks, mõtlesin esialgu poole lühemat distantsi proovida,» rääkis ta.

Varem suusatamisega tegelenud Altraja on üldkehaliseks ettevalmistuseks jooksnud üle kümne aasta ja 10-kilomeetrist distantsi läbinud mitmel rahvajooksul.

Täispikk maraton on noormehe plaanides aga alles esimene samm. Tema suur eesmärk hoopis täispikk triatlon. «Kuna triatlonis on nagunii jooksumaraton, siis enne täispika triatloni tegemist peaks ka paar jooksumaratoni läbima,» ütles ta ja avaldas lootust, et ehk õnnestub triatlon läbi teha järgmisel aastal.

Oma vormi pidas Altraja üsna heaks, sest suvest on tugev põhitreening all ja viimasel ajal on ta Viljar Vallimäe juhendatavas jooksutrennis keskendunud rohkem kiiruse arendamisele.

Nii Mälgi kui Altraja on enim põnevil jooksu lõpuosa pärast: rada viib väsinud jalgadega võistlejad kõigepealt Toomemäest üles ja seejärel alla jooksma. Gill ootab enim kodulinna tuttavate kohtade läbimist.

Poolmaratonile oli end eilseks kirja pannud 308 jooksjat, täispikka maratoni tahab läbida 529 inimest. 10-kilomeetriseks sügisjooksuks oli eile kirjas 857 inimest, sama distantsi kepikõnnile oli registreerunud 170 inimest ja tudengimaratonile 60 osalejat.

Tartu Maratoni klubi juht Indrek Kelk märkis, et täispika ja poolmaratoni osalejate arvuga saab väga rahul olla, aga 10-kilomeetrine distants võiks olla rahvarohkem. Huumorinoodiga lausus ta, et kuniks neil pole laevapileteid pakkuda, jääbki vist osalejate hulk tagasihoidlikuks.

Poolmaratoni ellukutsumist põhjendas Kelk sellega, et kui juba midagi suurelt korraldada, siis on mõistlik pakkuda osalejatele rohkem valikut. 21,1-kilomeetrine rada kulgeb nagu täispikk distantski mööda kõigist Tartu sümbolitest, ära jääb vaid Luunja ja Ihaste osa.

Linnamaraton

Täna

• 12–19 on avatud on võistlus- ja messikeskus Tartu kesklinnas Vabaduse pst ja Raekoja platsi ümbruses. Registreerimine ja stardinumbrite väljastamine Raekoja platsil.

Homme

•    7 avatakse võistlus- ja messikeskus Tartu kesklinnas, stardinumbreid väljastatakse Raekoja platsil.

•    9 Tartu linnamaratoni 42 km start

•    10 tillujooks 350 m, kuni 4-aastased

•    10.15 tillujooks 500 m, 4–7-aastased

•    10.30 minimaraton 850 m, 8-aastased ja vanemad

•    10.30 Tartu linnamaratoni 21,1 km start

•    10.45 auhindade loosimine (tillujooks ja minimaraton)

•    11.15 42 km võitja finiš

•    11.40 21 km võitja finiš

•    13.30 Tartu sügisjooksu ja tudengimaratoni start, 10 km jooks ja 10 km kepikõnd

•    14  10 km võitja finiš

•    14.30 autasustamine (linnamaraton, sügisjooks)

•    16 finiš suletakse

•    22 järelpidu ja Tartu nelikürituse lõpetamine Atlantises

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles