Vara vald tasub Tartule koolivõla

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Kivirüüt
Väino Kivirüüt Foto: Ove Maidla

Vara vald sai kolmeaastase maksegraafiku, et tasuda Tartu linnale läinud aasta koolivõlg. Päris selge aga ei ole, kuidas õnnestub tänavused arved ära maksta.


Vara vald jäi läinud aasta eest Tartule võlgu 690 274 krooni ja 35 senti, mida pidanuks tasuma linna koolides ja lasteaedades käivate laste eest. Tartu abilinnapea Jüri Sasi ütles, et kui seni oli Vara vald üritanud võla tasumisest hoiduda, siis uue vallavalitsuse ajal on seisukoht muutunud ja leitud, et võlg tuleb maksta.



Paraku valla rahaline seis ei võimalda kooliraha võlga õiendada ühekorraga. Nii on Tartu nõustunud maksegraafikuga, mille kohaselt Vara vald maksab võlasumma ära kolme aasta jooksul üheksas osas. Viimane makse tuleb teha 2012. aasta septembris.



Vara vallavanem Väino Kivirüüt ütles, et talle ei ole selge, miks eelmine vallavalitsus kooliraha tasumisega venitas ja miks elati tuleviku raha arvelt. «Nüüd üritan järjele saada, aga valla eelarves on 1,5 miljoni kroonine auk sees,» tunnistas ta.



Kivirüüt ütles, et kooliraha tuleb Tartule ära maksta ja oma kohustused täita. Iseküsimus on, et kui mullust kooliraha makstakse kolm aastat, siis millal õnnestub ära maksta Vara valla laste linnas koolitamise tänavused arved.



Kivirüüt oli siiski optimistlik, öeldes, et loodab aasta teises pooles rahaasjadega järjele saada. Ta osutas aga, et hädas on ka teised vallad ja seega on püüd esimeses järjekorras õiendada võlad väiksemate omavalitsuste ees.



Sasi sõnul on Tartule kooliraha võlgu jäänud ka teised omavalitsused, aga erinevalt Vara vallast ei ole need kahtluse alla seadnud maksmise kohustust ja on lubanud võlad ära õiendada.



Tartu vald oli eilseil andmeil Tartu linnale kooliraha võlgu 704 000 krooni, Tähtvere vald 137 000 krooni, ütles linna rahandusosakonna juhataja Külli Lust.



Arvestuste aluseks on Tartu linnavalitsuse kehtestatud õpilaskoha maksumus ja koolieelsete lasteasutuste tegevuskulu maksumus lapse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles