Miks on prügikonteiner jõuludest saadik tühjendamata?

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandri 14 pakendikonteiner.
Aleksandri 14 pakendikonteiner. Foto: Margus Ansu
Miks on pikemat aega tühjendamata Aleksandri 14 pakendijäätmete konteiner? Ühe kohaliku elaniku väitel ajab see üle serva juba jõuludest saadik.

Ülle Mauer
Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja


Kas teda nüüd päris jõulust saadik pole tühjendatud, seda ei oska ma öelda. Eeldan, et teda ikkagi vahepeal tühjendatakse. Oleme vahepeal vaatamas käinud, uputust seal ümber ei ole. Probleem on olnud selles, et Veolia ei saa tühjendada, kuna autod on ette pargitud.



Oleme otsinud võimalust tõsta konteiner teise kohta. Küsisime nõusolekut Zeppelini kaubanduskeskuselt, nemad ütlesid, et pole ruumi. Siis kaalusime võimalust panna konteiner linna krundile Aura keskuse parklasse, aga sellega polnud nõus linna liiklusteenistus.



Kellele kuulub Aleksandri 14 konteineri alune maa?


Linnale.



Kas autod, mis tõkestavad tee konteinerini, pargivad eramaal?


Seda ei oska ma öelda. Igatahes on prügiautole vaja küllaltki suurt manööverdusruumi, et konteinerit tühjendada.



Miks ei pane linn sinna parkimist keelavat märki?


Kuna tahtsime minna algul ringitõstmise peale. Nüüd kaalume märgipanekut. Tegelikult ei tohi ka märgita parkida nii, et see takistab konteineri tühjendamist. Aga linna menetlusteenistus ütles, et nemad ei saa sekkuda, kui märki ei ole.


Iseenesest saab Veolia kutsuda välja politsei, kui konteiner on kinni pargitud, ja politsei saab võtta auto omanikuga ühendust.



Millal sinna märk võiks üles saada?


Ma pean liiklusteenistusega rääkima. Enne nädalat ei saa midagi.



Kiiret lahendust seega pole?


On kaks võimalust: kas jätkame uue asukoha otsingut seal piirkonnas või paneme välja märgi. Aga tegelikult on ka võimalus, et Veolia suhtleb jooksvalt politseiga.



Kuhu tolle piirkonna inimesed peaksid praegu oma pakendijäätmed panema?


Kas viskama segaprügi hulka? Lähimad konteinerid on vist Rebase tänava Rimi juures ja Lootuse tänava lasteaia parklas (mõlemad ligi 800 m kaugusel – toim).


Linna kodulehel on pakendikonteinerite asukohad kirjas. Näiteks on üks konteiner Vanemuise-Akadeemia ristmikul (ligi 1 km eemal – toim), aga üldiselt on kesklinnas konteinereid vähe, sest kohti neile on raske leida.



Ilmselt ei saa ju lugeda mõistlikuks soovitust viia pakendeid nii kaugele?


Aleksandri tänava konteiner tuleb ära tühjendada ja siis viivad inimesed pakendeid sinna.



Jah, aga praegu?


Linnas on kaks keskkonnajaama. Eraisikud võivad sõlmida rohelise koti lepingu ja kui see konkreetne konteiner on täis, jäävad teised lähimad konteinerid.



Kisume jutuga rappa. Pakendikonteineri seaduslik piirkaugus on, kui ma ei eksi, 500 meetrit või ainult 300 meetrit.


500 meetrit.



Kas on lootust, et see asi saab seal korda?


Linnavalitsus üksi ei saa probleemi lahendada.



Kuidas ta ei saa, kui konteiner asub linna maal?


Mina ei saa minna konteinerit tühjendama.



Aga tühjendamise eeldus on, et linn paneb välja märgi.


Tühjendamise eeldus ei ole, et linn paneb märgi suvalisele haljasalale. Küsige Veolialt, miks ta pole kutsunud politseid, kui on meile juba kaks kuud tagasi kirjutanud, et kutsub politsei, kui tühjendada ei saa.



Aleksandri 14 konteineri käitluskulud on Eesti Pakendiringluse kanda. Kuidas see ummik võiks teie meelest kaduda?


Andres Siplane
NMTÜ Eesti Pakendiringluse teenindusjuht


See probleem on tekkinud ilmselt seoses lumehangedega, mis parkimisruumi vähendavad. On elementaarne, et prügikaste kinni ei pargita. Kui keegi rullnokk seda teeb, peaks konteineri tühjendaja helistama politseisse.



Veolia Keskkonnateenuste lõunaregiooni juhatajalt Kalle Vooglalt ega lõunaregiooni logistikult Aire Jagusonilt ei õnnestunud Tartu Postimehel eile kommentaari saada.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles