Lapsevanemad koolitavad end taas

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Vanemad on hakanud järjest rohkem mõtlema oma rollile kasvatajana ning otsima võimalusi end vanemaks olemise alal ka harida.


Nii alustab laupäeval järjekordne lapsevanematele mõeldud loengusari, mis kannab üldnimetust «Tartu lapsevanemate kool».



Teistest eristab neid see, et käsitletakse pigem üldisi vanemaks olemisega seotud teemasid. Üks kooli algatajaid Katri Tammekand rääkis, et väikses seltskonnas sai arutatud, et oleks vaja rohkem infot, kuidas olla hea lapsevanem ja kuidas erinevates olukordades targalt käituda.



Elulised küsimused


«Mõned on üldisemad teemad, lapsevanema enda arenguga seotud, ja osa on puhtalt lapsekesksed teemad, kus räägitakse, mida laps eluks vajab ja muudki,» rääkis Tammekand selle kevade plaanidest.



Enne suve on plaanis korraldada neli loengut, esimeses loengus laupäeval räägib raamatu «Eluülesanded» kaasautor Martin Tiidelepp, kuidas uurida oma eluküsimusi ja otsida lahendusi eluolukordadele. Järgnevas arutelus on oodatud osalema eriti just need, kes soovivad mõnda oma elusituatsiooni uurida.



Peaaegu igale loengule järgneb praktiline osa, mis ei ole alati vestlus, vaid mõnikord ka mingi käeline tegevus – näiteks maalimine või voolimine –, mis haakub loengu teemaga. Nendes osalema ei pea, võib käia ka ainult esimeses osas.



Kõik oodatud


Kuna loengud keskenduvad üldistele teemadele, siis ei ole vahet, kui vanade laste vanemad sinna tulevad. Oodatud on ka need, kellel järeltulijaid veel üldse ei ole või kes on lapseootel. Tammekandi sõnul on erinevas arenguetapis laste vanemate kooslus isegi parem, sest siis on võimalik üksteisele nõu anda asjade kohta, mis ühel vanemal alles ees ja teisel juba läbitud.



Kooli eeskujuks on Norras loodud vanemate akadeemia, mille looja Godi Keller aprillis ka Eestit väisab ja siinseid isasid-emasid juhendab.



Loengutes osalemise eest maksma ei pea, selleks on korraldajad toetust saanud Vabaühenduste Fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles