Kohus jättis Vadim Polištšuki edasi vanglasse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vadim Polištšuk (keskel) mõisteti 2004. aastal koos kaasosalistega süüdi ärimees Mait Metsamaa mõrvas. Polištšukki karistas kohus üheksa-aastase vangistusega.
Vadim Polištšuk (keskel) mõisteti 2004. aastal koos kaasosalistega süüdi ärimees Mait Metsamaa mõrvas. Polištšukki karistas kohus üheksa-aastase vangistusega. Foto: Toomas Huik

Tartu maakohus keeldus täna ennetähtaegselt vabastamast ärimees Mait Metsamaa mõrva organiseerimises süüdi mõistetud Vadim Polištšukki (61) talle mõistetud üheksa-aastase vangistuse kandmisest.


Ehkki karistusseadustikust tulenev formaalne alus kinnipeetava ennetähtaegseks vabastamiseks oli olemas, ei ole tema vabastamine praegusel ajal põhjendatud, leidis õigusemõistja. Seda ei võimalda Polištšuki varasem elukäik, samuti tema käitumine karistuse kandmise ajal, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.



Tamm märkis, et vangistuse ajal sai Polištšuk 2009. aasta septembris karistada distsiplinaarkorras. Seega pole kinnipeetav ka vanglas käitunud õiguskuulekalt.



Kohus asus seisukohale, et Polištšuki allumine vabaduses ka kriminaalhoolduse käitumiskontrollile on kaheldav. Polištšuki ennetähtaegset vabastamist ei toetanud ka Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Jüri Vissak.



Ennetähtaegse vangistusest vabastamise otsustamisel arvestas kohus ka toimepandud kuriteo asjaolusid ning leidis, et ärakantud karistuse aega ei saa pidada piisavaks võrreldes toimepandud esimese astme ja isikuvastase kuriteo raskusega.



Samuti peaks Polištšuk kohtu hinnangul enne vangistusest vabastamist läbima tema individuaalses täitmiskavas soovitatud sotsiaalprogrammi, mis on tal praeguseks läbimata.



Polištšuk tunnistati Tallinna linnakohtu 5. mai 2004 otsusega süüdi 1999. aasta oktoobris omakasu ajendil Mait Metsamaa tahtliku tapmise organiseerimises.



Talle mõistetud üheksa-aastase vangistuse kandmine algas 5. mail 2004 ja karistuse hulka arvati ka varem ärakantud kolme kuu ja ühe päeva pikkune eelvangistus.



Süüdimõistetu karistuse kandmise aeg lõppeks selle täielikul ärakandmisel 1. veebruaril 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles