Tartu valis mullused parimad ehitised

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjalikult remonditud eramu Tamme pst 4 on üks Tartu lin­na pa­rima ehitise tiitli võitjatest.
Põhjalikult remonditud eramu Tamme pst 4 on üks Tartu lin­na pa­rima ehitise tiitli võitjatest. Foto: Margus Ansu

Masu ajast hoolimata oli Tartu parima ehitise konkursi žüriil tänavu hinnata ligemale 80 mullu kasutusloani jõudnud uushoonet või remonditud ehitist.


Konkursi komisjoni esimees abilinnapea Raimond Tamm tunnistas üllatuslikult, et konkurents oli suhteliselt tihe. Siiski ei olnud võimalik valida parimat uusehitist korterelamute kategoorias ja nii tuli aasta parima ehitise tiitleid jagamisele viis, üks mullusest vähem.

Parimaid uusehitisi auhinnati kahes rühmas. Muude hoonete kategoorias tunnistas komisjon parimaks Eesti Maaülikooli spordihoone silmapaistva maastikku sulanduva arhitektuurilahenduse ning puidu uuendusliku kasutamise eest avaliku hoone fassaadimaterjalina.

Šokeeriv, kuid lihtne


Ära märgiti Riia 18 kiirabihoone moodsa arhitektuuri ja kvaliteetse materjalikasutuse eest ning keerulisi tehnilisi lahendusi nõudev Tartu Ülikooli uus keemiahoone.

Üksikelamutest kuulutas komisjon parimaks Siili 22 eramu. Tamm ütles, et see maja on paljude jaoks šokeeriva välimusega, kuid spetsialistid hindavad selle lihtsat ja ilmekalt terviklikku lahendust. Ära märgiti Lootsi 17.

Laiendatud ja remonditud hooneid hindas komisjon kolmes rühmas.

Eramutest oli parim Tamme pst 4, mis abilinnapea sõnul oli miljööväärtuslikule alale kohaselt taastatud. Selles kategoorias märgiti ära veel Mäe 40/42 ja Veeriku 10.

Korterelamute seast tõstis komisjon esile Jakobsoni 14 maja sümpaatse lahenduse.

Muude hoonete puhul läks tunnustus Lõunakeskuse laiendusele silmapaistva sisearhitektuurilahenduse eest. Ära märgiti silmapaistvalt hästi restaureeritud hoone Lossi 15.

Üksmeelne otsus


Tamm ütles, et komisjon oli oma seisukohtades üsna üksmeelne. Sinna kuulusid peale Tamme veel linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja Karin Raid ja asejuhataja Toivo Talving, samuti arhitektid Urmo Mets ja Tõnis Kimmel ning linnavolikogu poolt arengu- ja planeerimiskomisjoni esimees Veljo Ipits.

Tamm ütles, et eelkõige on parimate ehitiste konkurss tunnustus ja tänuavaldus – võitjad saavad uhked plaadid maja külge kinnitamiseks ja tänukirjad.
Parimate ehitiste tunnustamisüritus on raekojas 25. märtsil.

Tartu parimad ehitised 2009
Uusehitistest

• Eesti Maaülikooli spordihoone
• Siili 22 eramu
Laiendatud ja remonditud hoonetest
• Tamme pst 4 eramu
• Lõunakeskuse juurdeehitis
• Jakobsoni 14 elamu 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles