Noored teevad vanas mõisas kena käsitööd

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammistu perekeskuses psüühiliste erivajadustega noortele käsitööd õpetav Merli Mirk tõi õpilastele oma kangasteljed. Nendega meeldib väga töötada Reimo Rannale, kelle kirev kätetöö kangastelgedelt paistab.
Tammistu perekeskuses psüühiliste erivajadustega noortele käsitööd õpetav Merli Mirk tõi õpilastele oma kangasteljed. Nendega meeldib väga töötada Reimo Rannale, kelle kirev kätetöö kangastelgedelt paistab. Foto: Margus Ansu

Erivajadustega lastele ja noortele rajatav Tam­­mistu perekeskus edeneb visalt, aga järjekindlalt: vanas mõisahoones sai just valmis õdus käsitöötuba ja nüüd teevad ehitajad hoone keldrisse õppekööki.


«Kõige tootlikum on meil Rei­mo,» muheles SA Eesti Agrens­­ka Fond Tammistu perekeskuses käsitööd õpetav Merli Mirk. «Vaadake, kui palju ilusaid vaipu ta on kudunud!»



Reimo Ranna tehtud rõõmsavärvilised kaltsuvaibad, noobel linik, väikeseid tüdrukuid ja poisse vankris soojendavad tekid ning seinavaip oli Tam­­mistu perekeskuses valminud käsitöötoas kenasti kangaspuudele väljanäitusele seatud.



Jõukohane töö


Riiulitel ja laudadel rõõmustasid silma kirev lambivari, kenaks vuntsitud konservitopsid, trendikad vööd ja nutikad pliiatsitopsid.



«Mina annan idee ja suunan ning noored ise nuputavad, kuidas seda täiustada,» märkis Merli Mirk.



Psüühiliste erivajadustega noortele hakkas ta käsitööd õpetama ligi poolteist aastat tagasi. Nüüd kogunetakse Tammistus kolm korda nädalas. Erinevat käsitööd käib õppimas ligi kümme noort. Igaüks teeb seda, mis on talle jõukohane ja meelepärane.



Erivajadustega noortele käsitööoskuse õpetamist toetas rahaliselt Norra Vabaühenduste Fond. Tammistu vana mõisa verandale valge ja hubase tekstiiliõppetoa tegemiseks sai Eesti Agrenska Fond 485 000 krooni toetust Euroopa Sotsiaalfondist.



Projekti «Ise tehtud – hästi tehtud. Õpitoad puuetega inimestele Tartumaal» ülejäänud toetussumma kulub erivajadustega noorte toetatud töötamise arendamisega seotud ettevõtmisteks.



«Meie maja valmib jupphaaval, aga ta muudkui valmib,» rõõmustas Eesti Agrenska Fondi juhatuse liige Tiina Stelmach. «Aeg on praegu küll keeruline, kuid õnneks liigume üha edasi.» Tõesti, OÜ Vennad Ehitus töömehed on praegu ametis vana mõisahoone võlvlagedega keldris.



«Siia tuleb puhketuba,» alustas OÜ Vennad Ehitus projektijuht Marko Perm ringkäiku sopilises keldris. Puhketoa naabrusse tehakse õppeköök koos lao ja köögis toimetava rahva olmeruumidega ning söögisaal.



Köögis hakkavad erivajadustega noored õppima kok­­kamist. «Meie eesmärk on, et nad oskaksid endale toitu valmistada ja tuleksid toime ka kokaabilisena,» ütles Tiina Stelmach. «Õppeköögis saab osa noori endale töökoha.»



Kaup läheb müüki


Köögis hakatakse head ja paremat valmistama perekeskuses käivatele lastele ja noortele ning nende saatjatele. Avatakse kohvik ning kavas on õppeköögis küpsetatavad saiad ja koogid ka müüki panna.



«Mujal maailmas on see tavaline, et erivajadustega inimeste tehtud kaup on müügil,» märkis Tiina Stelmach. «Näiteks Norras on väga menukad uhked puuviljakorvid, mille panevad kokku puuetega inimesed.»



Suvel valmiva õppeköögi tegemiseks kulub veidi enam kui 2,4 miljonit krooni. Sellest rahast ligi 1,4 miljonit krooni tuleb Norra EMP regionaalarengu toetusskeemist.



Vähemalt 400 raske ja sügava puudega lapse ning noorega tegelev Eesti Agrenska Fond hakkas Tammistu mõisasse perekeskust rajama 2003. aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles