Tartu plaanib tipptunnil õppesõite piirata

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnavalitsus plaanib tipptundidel keelata õppesõidu tegemise Tartu kesklinnas (pildil Raatuse Autokooli juhataja Tiit Ilves Turu-Riia ristmikul).
Tartu linnavalitsus plaanib tipptundidel keelata õppesõidu tegemise Tartu kesklinnas (pildil Raatuse Autokooli juhataja Tiit Ilves Turu-Riia ristmikul). Foto: Margus Ansu / Postimees

Ristmikel kohmitsevaid õppesõiduautosid silmas pidades ja pealinnast eeskuju võttes plaanib Tartu piirata õppesõiduautode liiklemist tipptundidel.

Mõte tõusis erakorralise küsimusena päevakorda paari nädala eest volikogu linnamajanduskomisjonis, kus see küsimus on sel nädalal uuesti arutusel. Komisjoni esimees Verni Loodmaa leidis, et mõte väärib kindlasti kaalumist.

Nagu Tartu liikluskorraldusteenistuse juhataja Tõnu Luk­­mann kinnitas, arutatakse õppesõidu piiramist ka eeloleval reedel Tartu liiklusnõukogus.

Päevakorrapunkti ettevalmistamine käib, kuid osakonna jurist leidnud, et õppesõidu keelamine tipptunnil ei pruugi olla kohaliku omavalitsuse pädevuses. Selliseid piiranguid saaks kehtestada seadusega.

Tallinn teejuhiks


Tallinnas keelab juba Jüri Mõisa linnavalitsuse ajal 2000. aastal jõustunud määrus õppesõidu vanalinnas ja seda piiravatel suurtel tänavatel, samuti Weizenbergi tänaval. Lisaks on hommikuse ja õhtuse tipptunni ajal õppesõit keelatud kesklinna piirkonnas ning magistraaltänavate teatud lõikudel.

Tartu lahendus võiks abilinnapea Margus Hansoni sõnul olla õppesõidu keelamine ainult hommikuse tipptunni ajal tööpäeviti kella 7.30 ja 8.30 vahel põhitänavatel ehk mitmel suuremal tänaval. Seejuures on küsimus, kas ka nende tänavate ületamisele õppesõidul võiksid olla piirangud.

Ka Lukmann leidis, et eriti just hommikusel tipptunnil võivad foori taga mitu korda järjest välja surevad õppesõiduautod olla suured liikluse häirijad.

Õhtusel tipptunnil on liiklus hommikusest hajutatum ja siis ei ole Lukmanni sõnutsi vähemasti esialgu tarvidust õppesõidule piiranguid panna.

Hanson mõtiskles, et erandiks on siin reede, kui liiklus on tihedam.

Kas sellised piirangud oleks aga põhjendatud? «Mina arvan küll, et hommikune aeg on kõigile kallis ja kiire, siis võiks olla vähem takistusi,» ütles Hanson.

Ta meenutas, et mõni aasta tagasi tõusis Tartus teemaks ka hommikune prügivedu ja siis tehti tööd selle nimel, et prügiautod ei häiriks liiklust hommikusel tipptunnil. «Ju siis nüüd on töö nii korraldatud, et probleeme enam ei teki,» ütles Hanson.

Sõiduõpetajad vastu


Selge autokooli sõiduõpetaja Toivo Õnneleid ei pidanud linna plaani mõistlikuks. Esiteks juba seepärast, et tema meelest ei ole probleem üldse kuigi tõsine. Teiseks ei ole mingit tulu hommikuse tipptunni ajal õppesõidu piiramisest, sest sel ajal õppesõitu üldjuhul veel ei tehtagi.

Ta lisas, et enne linnaliiklusesse minekut on õpilased platsil nii palju harjutanud, et tulevad autoga toime. Kui aga ikkagi mõnel ristmikul tekib kohaltvõtmisega probleeme, saab sõiduõpetaja alati sekkuda ja auto liikuma aidata.

Raatuse autokooli õpetaja Tiit Ilves arvas, et jutt õppesõitjatest kui liikluse takistajatest on ülepingutatud. Tema arvamuse järgi on Tartu nii väike, et kui keegi väidab hiljaks jäävat, siis ta on kodunt väljunud viis minutit liiga hilja.

Oma õpilastele säästlikku sõidustiili õpetav Ilves ütles, et õppesõiduautode jalgujäämist kipuvad kurtma eelkõige need, kes ise kiirust ületades ühe foori tagant teise taha kihutavad.

Tartus käivad linnasõitu õppimas ka teiste maakondade autokoolide õpilased.

Õppesõidukeeld Tallinnas
Kogu aeg

• Vanalinnas, mis on piiratud Toompuiestee, Kaarli puiestee, Vabaduse väljaku, Pärnu maantee, Viru väljaku, Mere puiestee ja Rannamäe teega.
Tööpäevadel kell 8–10 ja 16–18
• Tallinna kesklinnas paljudel tänavatel.
• Narva, Paldiski, Pärnu ja Tartu maantee mõnel lõigul.
• Endla tänava lõigul.
• Järvevana ja Peterburi tee lõikudel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles