Kas Tartu Ülikooli Kliinikum on suitsuvaba?

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suits.
Suits. Foto: Toomas Huik/ Postimees

Kas Tartu Ülikooli Kliinikum on suitsuvaba?

Tiina Freimann, Tartu Ülikooli Kliinikumi ülemõde:

Peab ütlema, et me oleme võtnud kursi sinnapoole. Oleme liitunud suitsuvabade haiglate liikumisega – selline liikumine on levinud kogu Euroopas – ja see on üks osa haiglate tervistedendavast tööst.

Me seisame igati selle eest, et haigla ruumides ei suitsetataks. Samuti on väga oluline, et inimesed ei käiks suitsetamas haigla sissepääsuuste juures. Et külastaja
või patsient või kes tahes ei peaks majja tulekul läbima suitsupilve. Seepärast asub patsientide ja personali suitsetamisala Puusepa 8 sisehoovis.

See on legaalne suitsetamisala ja info selle kohta on üleval. Siseõue pääsevad kõik – nii personal kui ka patsiendid, samuti ratastoolis patsiendid.

Loomulikult püüame me patsienti ka mõjutada suitsetamisest loobuma. Kliinikumis on kaks kabinetti, kus pakutakse niisugust nõustamist.

Tänavune talv on õues suitsetajaile karm? Liigub jutt, et keegi ratastoolipatsientidest on suitsetades ukse taha lõksu jäänud ja ära külmunud?


Oh ei, surnuks ei ole meil küll keegi külmunud. Aga üks asi on siin küll, millele tuleb mõelda.
Teatud kellaajal haigla uksed suletakse. Aga ikka leidub patsiente, kes sellest ei hooli ja ka siis suitsetama kipuvad – seestpoolt saab ukse ju ikka avada.

Kui nad aga oma tagasipääsuteed ei kindlusta, võib uks kinni langeda.

Aga lõksu ei saa inimene jääda kas või juba sellepärast, et meie sisehoov ei ole kinnine. Alati on võimalus liikuda teise ukse juurde ja anda kella või minna majja erakorralise meditsiini osakonna uksest, mis on kohe nurga taga. Ka ratastoolis patsient saab seda teha.

Üldine reegel on, et kliinikumi uksed on suletud õhtul kella kaheksast kuni hommiku kella kuueni.

Kuigi haigla on eelkõige raviasutus, aga kas te ei ole kaalunud majja suitsetamiskoha loomist?

Haiglas meil suitsetamisruumi ei ole. Meie taotlus on, et suits ei tohi levida lähedalolevatesse ruumidesse ei akende ega uste kaudu. Ja ka ventilatsioon peab tagama selle, et suits mujale ruumidesse mitte kuidagi ei imbuks.

Selliseid ruume, kuhu seda kõike kohandada, ei ole praeguses haiglas kerge leida.
Me oleme suitsetamiskoha peale mõelnud järgmises ehitusetapis. Kui 2013. aastal valmib kliinikumil uus ravimaja, siis saame ka siseruumidesse suitsetamiskoha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles