Piirissaare rahvas pääses liikuma

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätee
Jäätee Foto: Henn Soodla / Pärnu Potsimees

Piirissaarlased hingavad kergendatult, sest saavad nüüd üle Peipsi jääteed pidi suurele maale asju ajama sõita.


«See on tõeline elutee,» ütles Piirissaarest Laaksaareni kulgeva kaheksa kilomeetri pikkuse jäätee kohta Piirissaare vallavanem Maria Korotkova. «Seni saime mootorsaanide ja hõljukiga teha ainult kõige hädapärasemaid sõite. Nüüd võime kergemalt hingata, pääseme liikuma.»



Jääteed pidi on saarele toodud juba toitu, järgmisel nädalal sõidab kohale perearst. Piirissaare elanikel on viis-kuus autot. Sõitjaid on taliteel aga rohkem, sest nädalavahetuseks sõidavad paljud saarerahvale külla.



Tagavararahaga


Valitsus eraldas Piirissaare vallale jäätee rajamiseks ja selle korrashoidmiseks 50 000 krooni. «Seda raha meil veel käes ei ole, aga määrust olen juba näinud,» rääkis vallavanem. «Tegime tee oma varuga. Vaesel vallal peab ju alati raha tagavaraks olema.»



Vald tellis kaks traktorit tee jaoks lund ära tõukama laupäeval. «See oli hirmus töö,» märkis Korotkova. «Ilm oli hirmus ja mõnes kohas oli lund oma meetri jagu!»



Sõita mõistlikult


Eile õhtupoolikul seati jääteele üles märgistus. Praeguse kava järgi on tee avatud kolmapäeval, reedel ja pühapäeval. «Sõita saab, aga seda tuleb teha mõistlikult,» toonitas vallavanem. Suurt koormust jäätee ja seda korras hoidev vald välja ei kannata.



«Meil ei ole nii palju raha, et teha siia korralik ametlik jäätee,» selgitas Korotkova. «Kui päevas kasutab seda teed kuni viis autot, saame hakkama. Aga kui autosid tuleb kümme tunnis, siis me küll neid teenindada ei jõua.»



Ta pani Peipsil kalastavatele inimestele südamele, et nad ei hakkaks jääteed kuritarvitama. «Piirissaare rahvale on see eluks vajalik tee. Kellel siin sõita vaja ei ole, sel pole mõtet siia tükkida. Suur liiklus lõhub jäätee kiiresti ära,» ütles vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles