Ilmaprognoos tõotab maratoni korraldajatele unetuid öid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maratoni tulevad appi teenindama lumetraktorid ka teistest suusakeskustest.
Tartu maratoni tulevad appi teenindama lumetraktorid ka teistest suusakeskustest. Foto: Ove Maidla.

Kui tõeks saab ennustus, et enne pühapäeval peetavat Tartu maratoni ja suusasõidu ajal võib kokku maha sadada kuni 20 sentimeetrit lund, nõuab see nii spordisündmuse korraldajatelt kui ka osalejatelt plaanitust suuremat pingutust.


Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel tekib reedel Läänemerel väike tsüklon ja liigub Eesti poole. Ida- ja kagutuul tugevneb, tihe lumesadu ja tuisk algab enne keskpäeva ja võib kesta pühapäeva õhtuni. Laupäeval on tõenäoliselt ülekaalus pinnatuisk tugeva ida- ja kirdetuulega. Pühapäeval võib tuul nõrgeneda, kuid sadu muutub tihedamaks. Lumikate võib kasvada kokku kuni 20 cm.



Tartu maratoni projektijuht Kunnar Karu kinnitas Tartu Postimehele, et suusasõidu korraldajad on lumetormi võimalusega juba arvestanud ning tavapärase ühe lumetraktori asemel on tuleval nädalalõpul tööks valmis päris mitu masinat.



Teine küsimus on, kuidas tagada liiklust ja parkimist stardi- ja finišialas, kuid nii Otepää kui Elva ümbruse teede hooldajatega on võimalikud ilmamuutused läbi räägitud. «Koostööpartnerid on valmistumas.»



Lisanduv lumi põhjustab Karu hinnangul suurt peavalu ka määrdemeistritele. Libisemine halveneb ning tagasihoidlikuma ettevalmistusega sportijad võivad rajal väsida.



Korraldaja sõnul hoiab ürituse meditsiiniteenistus viimastel suusatajatel kindlasti silma peal ning vajadusel saab kohe abi.



Maratonirada on avatud kella seitsmeni õhtul. Kes pimeda peale jäävad, neile annavad korraldajad pealambid ning sõit võib jätkuda.



Karu lisas, et kui viimased sportijad ka päris kella seitsmeks finišisse ei jõua, siis ei aeta neid rajalt ära. Korraldajad võivad anda paarkümmend minutit lisaks, et suusasõidust saaks täit mõnu tunda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles