Vallalehtede trükkija valmistub pankrotiks

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaa Trükikojast on tulnud seni suur osa Tartu maakonna vallalehtedest ja kuukirjadest.
Tartumaa Trükikojast on tulnud seni suur osa Tartu maakonna vallalehtedest ja kuukirjadest. Foto: Sille Annuk

Läinud aasta lõpul trükimasinad seisma pannud osaühing Tartumaa Trükikoda algatas iseenda vastu pankrotimenetluse. Suured võlad kummitavad aga ka teisi väikesi trükifirmasid.


Tartu maakohus hakkab Tartumaa Trükikoja pankrotiavaldust arutama 15. märtsil. Ettevõtte omanik Andrus Lummo ei tahtnud ennustada, kas Betooni 9 Tartu Maja büroohoones kolmteist aastat tegutsenud seitsme palgalisega trükikoda võib kunagi tööd jätkata või kantakse sisustus laiali.



«Aga Tartumaa Trükikoja nime all trükikoda ilmselt küll enam tegutsema ei hakka,» lausus Lummo.



Ta ütles, et ei soovi pankrotimenetluse lõpuni teemat lähemalt lahata, sealhulgas rääkida Tartumaa Trükikoja võlgadest ja suurimaist võlausaldajaist.



Lummo märkis vaid, et möödunud aastal kukkus osaühingu käive 2008. aastaga võrreldes 40 protsenti.



«Nii väikesele firmale käib selline asi üle jõu,» resümeeris Lummo.



Ajutiseks pankrotihalduriks nimetatud Heli Peetsmann polnud eile samuti valmis Tartumaa Trükikoja varadest ja kohustustest lähemalt rääkima.



Elus hoiab paindlikkus


Krediidiinfo andmeil oli Tartumaa Trükikoja maksuvõlg eilse seisuga 168 000 krooni, koos intressiga üle 210 000 krooni. Võrreldava suurusega Bookmilli trükikojal oli maksuvõla summa tõusnud eilseks juba 530 000 krooni lähedale.



Bookmilli omanik Aivar Täpsi kinnitas samas, et pankrot tema firmat vähemalt esialgu ei ähvarda ja kuuest täiskohaga töötajast kedagi koondada pole plaanis.



Ellujäämiseks tuleb Täpsi sõnul olla paindlik ja võtta vastu ka kõik väikesemahulised tellimused, aga samas vältida koostööd firmadega, kelle maksedistsipliin jätab soovida.



«Küllalt palju on seltskondi, kes tehtud töö eest lihtsalt ei maksa,» tunnistas Täpsi. «Aga eks pankrotid ja firmade lõpetamised teistes valdkondades on trükitöö mahtu ka üldiselt vähendanud. Seis on väga keeruline, aga ma veel ei usu, et raskused oleks ületamatud.»



Enam kui miljonikroonine maksu- ja intressivõlg oli eilseks kogunenud trükifirma Kolm Lõvi kontole. Firma üks omanikke Guido Veidenbaum selgitas, et sisevastuolude tõttu on omanikud otsustanud firma likvideerida, kuid arvete klaarimiseks maksuametiga tuleks esmalt müüa maha suur kogus lattu valmis trükitud ohutusmärgiseid.



«Praegu on see üsna lootusetu ettevõtmine, sest ehitusturg seisab ja neid märgiseid pole kellelgi tarvis,» sedastas Veidenbaum. «Olukord on ääretult raske. Õnneks on maksuamet käitunud rahulikult. Mõistetakse, et pole mõtet firmadel kõri pihku võtta ja neid vee alla suruda.»



Tegevuse lõpetanud Kolme Lõvi asemele tegid omanikud kaks firmat: Kolm Lõvi Trükikeskuse Tallinnas ning Kolm Lõvi Tootmise, mis osaliselt kasutavad Kolmele Lõvile kuuluvaid trükimasinaid. Need firmad on suutnud seni võlgade tekkimist vältida.



«Oleme tööliste palku drastiliselt vähendanud, need on vähemalt 40 protsenti väiksemad kui eelmisel aastal,» avaldas Veidenbaum. «Tööle kutsutakse nad siis, kui on uut tööd kogunenud. Kaheksast viieni tööd enam pole.»



Vallaleht ilmub ikka


Ühena paljudest valdadest on Puhja vald tellinud juba aastaid valla kuukirja küljenduse ja trüki Tartumaa Trükikojast. Vallavanem Vahur Jaakma sõnul on tal Andrus Lummo lubadus, et Lummo korraldab küljenduse ja trüki ka edaspidi.



«Ta on trükkinud meile ka tänukirju, õnnitluskaarte ja muid väiketrükiseid,» rääkis Jaakma. «Oleme tema teenusega igati rahul.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles