Kutseõppurid pääsevad ühikasse tagasi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Kõrgekivi jagab tuba kolme kaasõpilasega ning leiab, et remonditud õpilaskodus on lihtsam hoida köögis korda, sest kööki peab jagama vaid kahe toaga ning kõik koristavad enda järelt ise.
Krista Kõrgekivi jagab tuba kolme kaasõpilasega ning leiab, et remonditud õpilaskodus on lihtsam hoida köögis korda, sest kööki peab jagama vaid kahe toaga ning kõik koristavad enda järelt ise. Foto: Margus Ansu

Koridori peal olevad ühiskasutatavad köögid olid kui meenutus ühiskorterist, mille eest keegi hoolt ei kandnud. Viimane remont Tartu kutsehariduskeskuse ühiselamus oli aastal 1984, kui hoone valmis sai.


Väljast meenutas kutsehariduskeskuse Kopli tänava õpilaskodu Tšernobõli hüljatud varemeid. Nüüd, pea aasta ja 62 miljonit krooni hiljem on õpilaskodu teinud läbi totaalse muutumise.

Ehitajaid kiirustati takka ja nii sai pool maja valmis juba mullu oktoobris ning õpilased said sisse kolida. Teise poole valmimist oodatakse sellel nädalal. 

Ajutiselt majutuspaigata jäänud õpilased pani kool elama Rehe motelli.

Majutusteenindust õppiv Krista Kõrgekivi oli üks neist, kes sai kooli kõrval asuvasse õpilaskodusse juba oktoobris sisse kolida. Praegusega võrreldes on elu siiski kui öö ja päev. Remondile eelnenud aegadele mõeldes meenub neiule esimesena ühiskasutuses olnud köök, mis oli alatasa räpane.

Praegustes tubades on aga köök sisse ehitatud ning nõnda on puhtust pidada palju lihtsam. Esimesel kursusel laomajandust õppiv Mariette Loit pelgas, et näeb õpilaskodusse kolides ka tõelist ühikaelu pidevate pidudega.

«Aga tegelikult on siin väga rahulik, ainult koristamise üle on mõnikord ütlemist,» kirjeldas Loit sealset igapäevaelu.

Õpilaskodu on paljudele üle Eesti Tartusse õppima tulnud lastele ainus variant elamiseks, sest korteri üürimine käib tihti üle jõu. Loit tuli õppima koos oma õega Harjumaalt ning korteri üürimine oleks osutunud liialt kalliks.

«Tegelikult maksab kool õpilaste majutamisele peale, aga oleme otsustanud, et õpilastele üüri ka ei tõsta,» kinnitas kutsehariduskeskuse direktori asetäitja Mati Rammul. Ühel elanikul kulub voodikohale 750 krooni kuus.

Praegu annab see raha mugavuse elada kolmekesi toas. Rammul lubab aga, et kui õpilasi on majas vähem ning pole vajadust kõiki voodikohti täita, jäetakse õpilased kolmestesse tubadesse kahekesi elama.

Tartu kutsehariduskeskuse uuendatud õpilaskodu on väljast värviline ning sisu poolest sama kirju.

Lisaks ühiselamutubadele asuvad remonditud korpuses ka toitlustuse õppebaas korraliku sööklaga ja iluteenindajate salong juuksuritele.

Administraatorina saavad kätt harjutada hotellindust tudeerivad õpilased. Teisel korrusel asub ka õpilastele mõeldud vaba aja ruum, kus lisaks järeleaitamistundidele saab õhtuti ka lihtsalt mõnusasti omakeskis olla.

Kuigi algul oli planeeritud ehitusega ühele poole saada 31. jaanuariks, on ehitus veninud. Kuna algsest hinnast kujunes remont odavamaks, paistsid kärped välja ka ehitustöös – nii mõnigi asi tuli ümber teha.

Rammul avaldas lootust, et sel nädalal saadakse mööbli paigaldamise ja ventilatsioonimõõtmistega ühele poole ning õpilased võivad sisse kolida. 

Kutsehariduskeskuse õpilaskodu
• Õpilaskodu asub Tartu kutsehariduskeskuse juures Kopli ja Piima tänava nurgal.
• Maja on ehitatud 1984. aastal. Ka majas tehtud remont jääb sellesse aega.
• Maja renoveerimiseks kulus 53 miljonit ning sisseseadele üheksa miljonit krooni.
• Majas asuvad veel pesumaja, ilusalong, söökla ja lastehoid.

Projekti «Kopli 1 õpilaskodu rekonstrueerimine» rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond, toetab Haridus- ja Teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles