TÜ teadlased: stressi taluvad paremini rõõmsameelsed

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotid
Rotid Foto: Wikipedia.org

Tartu Ülikooli teadlaste katsed rottidega tõestasid, et stressi taluvad paremini rõõmsamad isendid, ja et isaste loomade depressioon võib pigem tulla positiivsete emotsioonide vähesusest kui negatiivsete üleküllusest.


Kui uurimusest peaks kunagi ka ravim sündima, aitaks see inimestel rõõmu tunda ja tervemaks saada kas või lihtsast tõdemusest, et kevadel õitsevad õunapuud, vahendas

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

Tartu Ülikooli ühes uurimisrühmas on noored, kelle üks ülesanne on kõditada umbes kuuvanuseid rotte. Sellepeale hakkavad rõõmsad isendid heameelest piuksuma, tekitades inimkõrvale kuulmatut, küll aga arvutiekraanil kuvatavat heli.

Möödunud aasta lõpul ilmunud teadusartikliga päädinud uurimus näitaski, et kui rotid satuvad täiskasvanueas pikaajalisse stressiolukorda, ilmnevad ärevuse- ja depressioonilaadsed sümptomid just vähem rõõmsameelsetel ning eelkõige on see nii isastel loomadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles