Puukfirma tegi külma arve

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Lohkva lasteaia ehitusele vahendusraha noolima läinud osaühing Info Ehitus tellis sadade tuhandete kroonide eest ehitustöid, kuid tasumise tunnil enam näole ei andnud.



7,8 miljonit krooni maksva 60-kohalise Lohkva lasteaia ehitamine peaks lõppema juuliks. Ehkki Luunja vallavanem Aare Anderson kinnitab, et vald on saanud seni tasutud 2,5 miljoni krooni eest vastu korralikult tehtud töö, kisub tema toon lasteaiast rääkides tusaseks.



«See lugu ärritab tõsiselt,» on Anderson poolele tosinale ehitusfirmale külma arve teinud Info Ehituse käitumisest nördinud. «Eestis tuleks laiemalt mõelda, kuidas vältida ehitusobjektidele selliste puukide tekkimist, kes ise lisaväärtust ei loo.»



Tööjuht lepinguta


Entsefaliiti ja borrelioosi levitava vereimeja kujundit kasutab Anderson põhjusel, et Lohkva lasteaia ehituselt lõikab tulu koguni kolm firmat, kellel endal ehitusmehi pole.



Vallal on leping ehitusbuumi aastail 4–13 miljoni krooni suurusi kasumeid teeninud aktsiaseltsiga Parmeron. See omakorda tegi alltöövõtulepingu Tempera Holdinguga, kes aga tellis kellu- ja labidamehi palkama ja ohjama Info Ehituse, mis on äriregistris alles eelmise aasta 19. novembrist, kui Lohkvas ehitus juba käis.



Hookuspookuse maiku lisab tõik, et praegu Info Ehituselt arvete maksmist nõudva Anar Annuki võttis sügisel Lohkva lasteaia objektijuhiks Mikk Merilale kuuluv Tempera Holding, mõni nädal hiljem sokutas Merila aga Annuki Info Ehituse alluvusse.



Kõik kokkulepped on käinud suusõnal, kirjalikku lepingut pole Annukil kummagi firmaga tänini. Kahe ja poole kuu töö eest on ta saanud enda kinnitusel 4500 krooni, saamata on 25 000. Peamised Info Ehituse võlausaldajad on aga Capr Ehitus 127 700 krooniga ning Vat Krug 128 346 krooniga.



«Jätsime eelmisel nädalal teise korruse müüriladumise ja muud tööd pooleli, pole enam mõtet võlgu ehitada,» tunnistab Vat Krugi juhatuse liige Andrei Kruglov.



Annuki kinnitusel pommitavad kõik võlausaldajad kõnedega teda, sest Info Ehituse omanik ja juht Ilmar Allas pole juba nädalaid kättesaadav.



Tempera Holdingu omanik Mikk Merila tõdeb, et Ilmar Allas, kellega ta olevat tutvunud kolmandate inimeste kaudu, mängib ka temaga peitust. Merila väitel aga tema Info Ehitusele võlgu pole.



«Mul on endal Tallinnas objekt, millega iga päev tegelen,» põhjendab ta Info Ehitusele allhanketööde edasimüümist. Samas aimub Merila jutust, et edasimüügiga teenimine oligi algusest peale ta eesmärk.



Veel väidab Merila, et osa Lohkva lasteaias tehtud töödest on praak, mistõttu saab ehitajaile võlgnetava summa üle vaielda. Peatöövõtja Parmeroni objektijuht Hardi Orumets aga kinnitas, et sellist praaki, mis annaks põhjust tehtud töö eest arved maksmata jätta, pole lasteaias tehtud.



«Töömeestele võib ette heita vaid seda, et võlgujäämisest kuuldes lõpetasid nad töö, takistades järgmiste tööde tegemist,» selgitas Orumets.



Allhanke osa pole suur


Orumets avas ka veidi alltöövõtu sisu. Tempera Holdingult tellis Parmeron allhanke korras üksnes müüritöid, fassaaditöid ja betoonitöid, mis moodustavad vähem kui veerandi lasteaia ehitustöödest.



«Näiteks Vat Krugilt küsisime alguses hinda ise, aga neil oli siis käsil magusam tööots ja pakkumist nad ei teinudki,» rääkis Orumets. «Hiljem jooksid nad ise meie alltöövõtja juurde tööd küsima.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles