Masu mõju jõudis politseistatistikasse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallo Koppel
Vallo Koppel Foto: Lõuna prefektuur

Kuigi üleilmne ning ka Eesti majandussurutis on kestnud juba pea kaks aastat, püsis kuritegevus pikalt paremate aegade tasemel. Viimase poole aastaga on aga varavastased kuriteod justkui kännu tagant lahti pääsenud.



Teisipäeval andis Lõuna prefektuur pressikonverentsi, kus võttis kokku läinud aasta korrakaitse valdkonnas. Enim jäi kõlama politseijuhtide manitsus: varguste arv kasvab, kaitske end paremini.



Politseiprefekt Tarmo Kohv märkis, et 2009. aasta esimene pool oli rõõmustav ja kuritegevus vähenes Lõuna-Eestis statistiliselt ligi 17 protsenti, aasta teises pooles hoo sisse saanud vargused jätsid aga aastase kuritegevuse vähenemise viie protsendi piiresse.



Kriminalisti suvilast


Mullu kevadel sattus pikanäpumeeste ohvriks ka Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juht Vallo Koppel. Tema suvilast, mis asub 25 kilomeetri kaugusel Tartust, viisid vargad ära paar purki kvaliteetset metallivärvi ning puiduimmutusvahendit, samuti veidi elektrikaablit.



Koppeli sõnul hakkab kõik pihta sellest, kuidas ning kus oma asju hoida. Nii ei jäta ta suvilasse kunagi muruniitjat, mootorsaagi ega trimmerit, mis kuuluvad varaste esmaste eelistuste hulka.



Ebameeldiva üllatusena kõlbasid kurikaeltele ka pealtnäha üsna väärtusetud esemed. «Muud ei olnud sealt võtta,» kinnitas Koppel.



Suvemajas käi ka talvel!


Koppel pani inimestele südamele, et hoolimata külmast ning lumerohkest talvest tuleks oma elupaigast kaugemal asuval varal pidevalt silma peal hoida ning viia väärtuslikum õuest-puukuurist suletud uste taha.



Tihti läheb inimene praegu politseisse avaldust kirjutama jutuga, et käis nädalavahetusel suvilas ning seal olid käinud vargad. Enne seda käis ta viimati majas aga näiteks oktoobrikuus.



«Paraku ei ole politseil enam kuigi palju võimalusi inimest aidata, sest kolme kuuga on jäljed tuhmunud ning kadunud asjad ammu realiseeritud,» tõdes Koppel.



Varavastased kuriteod


                  2007    2008    2009



Vargused    1945    1722    2141


Röövid            60    50         43


Kelmused     448    358       251



Kokku         2727    2437    2779


Allikas: justiitsministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles