Mirist veeres välja kolm maakera

Liina-Jaanika Seisler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trahteris Mir saab venepäraste roogadega maiustada tsaaripere liikmete valvsa pilgu all.
Trahteris Mir saab venepäraste roogadega maiustada tsaaripere liikmete valvsa pilgu all. Foto: Sille Annuk

Vene trahteris Mir on hämar. Seintelt mõõdavad sisseastujat range pilguga ammuste Venemaa valitsejate paraadportreed.


Kui silmad on hämara valgusega harjunud, selgub, et oleme sel argipäeva õhtupoolikul trahteris esialgu ainsad külastajad. Nii saame valida endale sobiva kolmes väikeses ruumis asuvatest laudadest.

Sisekujundus on Miris väljapeetud, midagi otseselt venelikku peale punase värvi ja tsaariperekonna piltide kohe silma ei hakka. Õnneks pole ka kunstlilli ega muud kulda-karda.

Tuttav nägu


Meid tervitab sõbralik kelner, kelle nägu on juba kuskilt tuttav. Menüü jõuab lauda ruttu ja on meeldivalt lühike. Sakuskad, pelmeenid ja pliinid, supid, praed ja magustoidud. Igatühte kolm kuni kümme nimetust. Miris pole valiku tegemine üleliia keeruline.

Eelroaks võtame loomakeelt mädarõika ja toorjuustuvahuga (40 kr), soolakurgi sakuska mee ja hapukoorega (20 kr), tugevama soo esindaja tellib «sada» ja seened (50 kr).

Trahteri kodulehe andmetel eelistavad kokad kõiges kodumaist toorainet ning seened ja kurgid tehakse sisse ise. Ja tõepoolest, mõlemad maitsevadki kui vanaema sahvrist.

Seeneportsjon võiks veidi suurem olla, sest «sada» saabub lauda ausa veneaegse stakan`iga, mis on külmkapist võetuna kenasti härmas. Kurgid on mõnusalt krõmpsuvad ja ei maksa peljata neid ohtralt mee ning hapukoore sees ujutada. Loomakeel on samuti klassika, mädarõika äkilisust leevendab toorjuust. 

Eelroogadest jäi seekord proovimata bœuf à la tartar (130 kr), mis on ka, pange tähele, Miri kõige kallim roog. Kodulehe andmetel toovad kokad selle tarvis veisefileed Tartu turult. Samast pärinevat ka südamed ja neerud seljanka (40 kr) sees.

Üllatav arve


Kui tahaks, võiks norida Miri pelmeenide (45 kr) kallal. Nagu lubatud, on need tõesti kohapeal valmistatud, kuid välja on kukkunud kõvavõitu ja iseloomutud. Aga tegelikult ei ole enam üldse tahtmist norida, sest supi ja prae lauda jõudmise ajaks on kõht juba täis ja meel armulik.

Fileestrooganov tatrapudruga (75 kr) näeb välja ja maitseb koduselt.

Portsjon on nii suur, et isegi näljasel meesterahval tuleb lõpuks alla vanduda ja tubli kolmandik jääb söömata.

Magustoiduks sai võetud kõige eksootilisem toit valikust – ahjujuust murakamoosiga (45 kr). See on kuum ja mitte üleliia magus.

Kõige toredam üllatus saabub aga koos arvega – 460 krooni. Kolm maakeraks söödetud külastajat veerevad rahulolevalt Mirist välja talvisesse õhtusse.

Trahter Mir
(Rüütli 12)

Hinnatud kümnepallisüsteemis
• Miljöö 5
• Teenindus 10
• Toit 9
• Hind 10
Keskmine: 8,5

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles