Tartu Postimehe juhtkiri: pingpong saare ja mandri vahel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätee Peipsile
Jäätee Peipsile Foto: Reporter.ee/Kanal2

Väisaku Tartut kas või president ja peaminister paaris, siinseid lumeolusid see suurt ei muuda. Kõrgete külaliste auks kraamiti küll puhtamaks piiratud ala südalinnas, mujal kõrguvad aga majandusministeeriumi lubatud 70 sentimeetrist vähemalt paar korda kõrgemad lumevallid ning linnavõim on sunnitud ohtlikumates kohtades liiklus- ja parkimiskorralduslikke meetmeid rakendama.


Nii me siin siis ukerdame-laveerime ja planeerime oma igapäevaseid teekondi raekojast antud näpunäidete ning omaenese kogemuste varal. Kui raha on vähe, siis kõike ei saa.



Teisalt on päris kummaline, kui juhtub vastupidine: raha on, aga ikka ei saa. Kui uskuda majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teede- ja raudteeosakonna juhatajat Ain Tatterit, siis on võimalik leida 50 000 krooni jäätee rajamiseks Piirissaarelt Laaksaarde. Eelmise kolmapäeva Tartu Postimehes kinnitas kõrge ametnik sedagi, et riigil ei tohiks olla midagi Piirissaare jäätee tegemise vastu.



Tegelikult ei tohigi olla, sest väikesaarte seaduse järgi tuleb veeteeühenduse katkemisel rajada jäätee või tagada korrapärane lennuühendus. Või järves asuv saar ei olegi saar? Kui uskuda pii­­rissaarlasi endid – keda siis veel! –, pole Eesti riik sinna kunagi jääteed teinud, kaheksa kilomeetri kaugusele Laak­­saarde sõidetakse mootorsaanide ja hõljukiga.



Tegelikult meenutab see jäätee lugu kummalist pingpongipalli loopimist saare ja mandri vahel. Nii arvab ministeeriumimees, et piiris­­saar­­lased pigem ei tahtnud, et riik neile tee teeks.



Saarerahvas teab asju teistpidi olevat: hiljuti saatsid nad ministeeriumile taotluse eraldada vallale raha, et omal jõul jäätee teha. Riik aga nimetab seda haltuurateeks ning keeldub vallale raha andmast – teeme pigem ikka ise! Liiati polevat Piirissaare-Laakna teelõiku riigi jääteede nimekirjaski.



Teeme-ise-jutt pole vist selgem kui tule-eile-meile-jutt, sest mõni aasta tagasi vastati Tartu maavanema taotlusele võtta Piirissaare talitee riigi jääteede nimekirja eitavalt. Vägisi paistab õigus olevat Piirissaare vallavanemal, et selle jääteejutuga pealinn ainult lollitab väikesaarlasi. Ise ei tee ja teistel ei lase teha, nimekirja ka ei võta, et lootustki oleks.



Aga vahest loodab ministeerium, et Piirissaar ajapikku minema ujub või Peipsi vetes lahustub? Ei juhtu seda ega teist, liiati elab sel maatükil sadakond inimest, paljud neist vanad, kellel abi vaja. Mööda taliteed saaksid sõita saarele omaksed, viia sinna vajalikku kaupa ja kasutada jääaega ehk vabamakski suhtlemiseks-toimetamiseks kui ajal, mil ainult veesõidukeile loota saab.



Piinlik lugu igal juhul. Väga piinlik. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil tuleb leida kiiresti lahendus: kas eraldatakse raha vallale või lülitatakse see tee riigi taliteede nimekirja. Jää ei kao Peipsilt veel niipea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles