Romaan viib mehe ja naise hirmumaailma

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Heiki Vilep..
Kirjanik Heiki Vilep.. Foto: Lauri Kulpsoo.

Olavi Ruitlane kirjutas «Naise». Merca lõi «Mehe». Nende hea tuttav Heiki Vilep sai trüklast kätte oma raamatu «Hirm». Kas selles on juttu naisest ja mehest? Jah ja ei.


Juba mitme meetri kauguselt pealkirjale ja kaanekujundusele pilku heites on selge, et tartlasest lastekirjanik ja kirjastaja ei ole seekord üllitanud lastevärsside või -jutukeste kogu.



Heiki Vilepi uusim raamat heidab algul küll pilgu naise poolt maha jäetud mehe ellu, kuid peresuhete asemel kerkivad varsti esile mõtlemise, täpsemalt kirjandusliku loominguga seotud tegevu-sed. Need viivad lugeja kriminaalsesse ja ulmelisse maailma.



Esimene romaan


265-leheküljelise raamatu täidavad paralleelmaailmade lõikumine ja ajaränd, narkootikumiäri ja lõbumajandus, tapmine ja tagaajamine. See on Vilepi lasteraamatute kõrval kolmas täiskasvanutele mõeldud üllitis ning sealjuures esimene romaan.



Algajale romaaniloojale kohaselt tunneb ta end uues nahas veidi kohmetult. Vahest seetõttu on ta palunud kolleegidelt sõnalist toetust, mille ta on pannud koos oma tekstiga «Hirmu» kaante vahele.



«Lugege vend Vilepit, pimedad! Valgus ei olegi nii hirmus!» soovitab Olavi Ruitlane. «Kohati esitab kujutelm end tõepoolest reaalsemalt kui fakt.»



Piret Bristol avaldab head meelt, et Tartus «on sündinud taas põnevusega loetav ja suurepärane romaan, mis suudab haaravat sündmustikku ülal hoida korraga mitmes paralleelmaailmas, ning et sündinud on ka uus romaanikirjanik Heiki Vilep».



25 ja 50

Hannes Varblane märgib, et Vilep püüab romaaniga tabada seitset või enamatki kärbest ühe hoobiga.



«Vilep on võtnud endale kaelamurdva ülesande. Ühendada kirjanikuksolemise hirmud ja pained eri žanride kokku kägardamiseks ja seejärel sulatustiiglis sulatamiseks, säilitades sealjuures raamjutustuse ahistava avatuse,» kirjutab Varblane.



Vilep saab 27. märtsil 50. «Hirm» on tema 25. raamat. Esitlus algab täna kell 18 Tartu kirjandusmaja krüptis (Vanemuise 19) Varblase, Ruitlase, Bristoli ja Merca ning bluusibändi Kuuratsanikud Pilve Taga ja paralleelmaailmade osalusel.



Raamat


Heiki Vilep, «Hirm», romaan, kirjastus A-Disain, Tartu, 2010, 265 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles