President käis häid mõtteid toomas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linna auraamatusse jättis president Toomas Hendrik Ilves oma soojad soovid ja mõtted.
Tartu linna auraamatusse jättis president Toomas Hendrik Ilves oma soojad soovid ja mõtted. Foto: Margus Ansu

«Kõht sisse, selg sirgu,» ärgitab abilinnapea Karin Jaanson kolleege. Mehed naeravad, aga veavad seljad veel sirgemaks. Hetk hiljem astub raekotta president Toomas Hendrik Ilves, et uurida, kuidas läheb.


«Tartul läheb hästi,» vastas linnapea Urmas Kruuse lühidalt presidendi küsimusele ning rääkis edasi juba pikemalt linna elukeskkonnast ja Tartu välismaailmale avatumaks muutmisest. 



Presidendi sõnul on Tartu õigel teel, keskendudes elukeskkonna kvaliteedile, sest see aitab linnal püsida rahvusvaheliselt konkurentsivõimelisena. «Tartu puhul on see eriti oluline, et välisspetsialistid tahaksid tulla siia ülikoolidesse ja teadusmahukatesse firmadesse oma teadmisi jagama,» rääkis Ilves.



Eesti pole vaid Tallinn


Tunniajase elava arutelu lõpuks oli presidendi sõnum lihtne: kaalukauss on kerge kalduma pealinna kasuks, kui kaugemal asuvad regioonid ise selle vastu ei seisa.


«Tartu peab jätkuvalt arendama elukvaliteeti, olema nähtav ja piisavalt survet avaldama, et piirkonnale olulised projektid saaksid rahastust,» rääkis president.



Ilves tuletas meelde, et üks põhjus, miks ta vabariigi aastapäeva presidendi vastuvõtu Tallinnast välja viis, oligi just see, et eri regioone pisut tasakaalustada.


«Jah, Eesti ei lõppe ära Ülemiste järvega,» toetas linnavolikogu esimees Aadu Must presidendi mõtet. 



Naljad Pätsiga


Peale linnavalitsuse külastas president eile ka kahte Tartu ettevõtet: särgitootjat Sangar ja metallitööstusfirmat Tarmetec Metec.



«Rõõm!» tervitas Sangari juhatuse esimees Gunnar Kraft riigipead ja rääkis, et kõik Eesti presidendid on külastanud Sangarit. «Päts ka?» ei jäänud Ilves huumoriga võlgu. «Taasiseseisvusaja presidendid,» täpsustas Kraft naerdes.



Saanud ülevaate Sangari tegevusest ja arengusuundadest, andis president firmale praktilise soovituse vaadata teiste riikide seas ka Poola poole. «Poola on 40 miljoni inimesega turg, kus majandus läinud aastal kasvas,» selgitas president. Sangari juhatuse esimees Kraft noogutas ja lubas kindlasti Poola peale mõelda.



President külastas Tartus küll kahte ettevõtet, kuid soovitusi jagas ta laiemalt ka kõigile teistele ettevõtjatele.



«Ma olen seda varemgi rääkinud, aga kordan veel, et mida enam minnakse üle kõrgtehnoloogilisele tootmisele, seda parem. See on kindlasti üks edu võtmeid,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles