PRIA jätkab Aksel Kivilt raha tagasi nõudmist

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Forell.
Forell. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Vähikasvatusraskuste tõttu PRIAlt ligi 1,4 miljoni kroonise toetusraha tagasinõude saanud Kivi Forellipüügi omanik Aksel Kivi palub PRIAl nõudest loobuda või see ajutiselt külmutada.


Tartu ringkonnakohtu otsuse järgi tuleks Kivi Forellipüügil seitsme vähitiigi rajamiseks kulutatud raha PRIAle tagastada, sest hoolimata korduvatest ajapikendustest ei alanud tiikides vähkide kasvatamine.



«Toetuse tagasinõudmise korral on Kivi Forellipüük sunnitud taotlema enda pankroti väljakuulutamist, kuna toetuse tagasimaksmiseks ettevõttel vahendid puuduvad,» kirjutas Aksel Kivi PRIAle. «Leiame, et firma pankrotistumine ei ole kasulik ei PRIAle, riigile ega ka omanikule.»



Võib nõuda, kuid ei pea


Kivi toetas oma mõtet ringkonnakohtu otsuses toodud tõdemusega, et raha tagasinõudmine pole PRIA kohustus.



«PRIAl on seega võimalik kaaluda toetuse tagasinõudmise ja tagasi nõudmata jätmise tagajärgede otstarbekust,» märkis Kivi.



PRIA on vaidlustanud Tartu ringkonnakohtus halduskohtu otsuse, mis tunnistas alusetuks PRIA teise, ligi 1,6 miljoni kroonise nõude Aksel Kivi firma Kivi Forellipüük vastu.



Põllumajandusamet eraldas selle summa Vara valda Kauda külla vähihaudemaja ehitamiseks. Tagasi tahab amet raha seetõttu, et kontrollkäikudel pole täheldatud ka haudemaja sihipärast kasutamist.



Aksel Kivi lisas oma taotluskirja, et vähitiikide rajamiseks antud toetuse tagasinõudmise võiks kas või edasi lükata, kuni haudemaja kohtuasja lahend jõustub.



Pettust ei saa sallida


PRIA arengutoetuste osakonna juhataja Toomas Ojakäär ütles, et PRIA ei loobu kindlasti väärkasutatud toetusraha tagasinõudmisest, sest Kivi Forellipüügi käitumine on tõlgendatav toetusraha väljapetmisena.



«Tegu on ju sisuliselt kasu lõikamisega Eesti ja Euroopa Liidu maksumaksjate, eriti aga ausate vähikasvatajate arvelt, ning ebaausalt saadud toetuse tagasi nõudmata jätmine oleks nende suhtes äärmiselt ülekohtune,» leidis Ojakäär.



Ta lisas, et Eesti seaduste täitmise kõrval peab PRIA tagama Euroopa Komisjoni finantshuvide kaitse, riskides vastasel korral sanktsioonidega Eesti riigi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles