Käre külm sulatab puukuuri sisu liiga kiiresti

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maia Tammjärve puukuuris on kütet järel veel umbes üheks nädalaks.
Maia Tammjärve puukuuris on kütet järel veel umbes üheks nädalaks. Foto: Margus Ansu

Maia Tammjärve puukuur ei ole küll päris tühi, aga kütet on seal veel vaid nädalaks. Et taas saabuvate külmadega mitte hätta jääda, peab neiu kiiremas korras puid juurde ostma.


Esimest talve ahiküttega korteris elav Tammjärv rääkis, et ehkki sügisel sai tuttavatelt uuritud, kui palju puid peaks varuma, said novembris ostetud neli ruumimeetrit hämmastavalt kiiresti otsa.

Mäletamist mööda maksid nad korterinaabriga siis ühe ruumi eest 420 krooni, praegu on nad aga valmis, et küsitakse kindlasti rohkem.

Puud otsakorral


Lisaks muudele tegevustele ka kuivi küttepuid müüva osaühingu Peeter ja Pojad juhatuse esimees Peeter Änilane ütles, et puud on praegu kindlasti minev kaup ja külmad ilmad on tarbimist tunduvalt kasvatanud.

Iga tund saab ta soovijatelt mitu kõnet, aga paljud otsustavad odavama märja puu kasuks.

Änilasel on enda sõnul tekkinud püsiklientuur, kes on harjunud nende firmalt aasta ringi kuivi puid saama. Peamiselt on need linnainimesed, kellel on väiksed kuurid ja terve talve varu ei ole korraga kuhugi panna. Nii ei ole keset talve tulevates tellimustes tegelikult midagi uut.

Praegu on hinnad muidugi teised kui sügisel. Päris täpset hinda Änilane ei ütle, need algavad umbes 500 kroonist. Hinda kergitab juba see, et puude jaoks on ehitatud varikatused ja iga päev on vaja teha lumetõrjet.

Kuivad puud ei tohiks temal aga niipea veel lõppeda. «Kaks möödunud sooja talve on laovarusid kasvatanud. Mina tulen tõenäoliselt kevadeni või suveni välja,» on mees kindel.

Hoopis teine on lugu Viljandimaal tegutseval FIE-l Risto Grünbergil, kellel praegu on veel järel umbes 50 ruumi, aga sellestki enamik on juba klientidele ära lubatud.

«Plaanitud oli, et ikka kevadeni jätkub, aga läbimüük on mitu korda suurenenud,» räägib Grünberg, kellele kõige külmematel nädalatel tuli kõnesid iga päev viiekümne ringis. Praeguseks on olukord küll rahunenud.

Puude kohaletoomine on eraldi küsimus: kuna mees veab neid nii Tallinna kui Tartusse, siis on puulaadungi ooteaeg praegu vähemalt nädal.

Hinda on Grünberg kergitanud umbes 80–100 krooni ruumi kohta. Sügisel sai tema käest ahjupuu 470 krooni eest, praegu on hind tõusnud 550 kroonile.

Kuivati täisvõimsusel


Küte24 esindaja Martin Nemvalts rääkis, et nemad otsustasid investeerida kuivatisse, ning ohkas, et tööd on ees rohkem, kui teha jõuab. «Telefon heliseb vist iga kahe minuti järel, kõigile kõnedele ei jõuagi vastata, pole midagi teha,» kurtis mees.

Küte24 tegutseb ka Tallinnas, Tartusse hakkas firma puid müüma alles sellel sügisel.
Nemvalts tunnistab, et nõudmine on nii tormiline, et nad on tööga päris jännis. «Me ei uskunud, et see talv nii järsku tuleb, sisuliselt ei suutnud me ennast ette valmistada,» ütles ta.

Küte24 kuulutuses köidab esimesena pilku hind – 470 krooni on kuiva halupuu kohta väga hea pakkumine. Seda pole aga enam kauaks, nii odavalt saab puid sellepärast, et järel oli odavat toormaterjali.

Martin Nemvaltsi sõnul muutuvad hinnad nädala-paari pärast, siis kerkib ahjupuude ruumimeetri hind 500 krooni peale.

Tartus küttepuid müüvaid firmasid
• Küte24
• Kroonipuu
• Splitwood
• Voodrilauakeskus
• Küttekeskus
• MP & Puitmeister
• Peeter ja Pojad OÜ
• Vilkest 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles