Piirissaare jäätee võib minna vett vedama

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika; TPM

Peipsit katab juba enam kui kuu jää, aga nagu varasematel talvedelgi, pole seal Piirissaart suure maaga ühendavat ametlikku jääteed. Piirissaare vallavanem hakkab juba lootust kaotama.


«Meilt küsitakse igal aastal, kas olete huvitatud taliteest,» ärritus Piirissaare vallavanem Maria Korotkova. «Vastame alati, et muidugi oleme, aga meil pole selle ehitamiseks raha. Milleks siis üldse küsida?»



Praegu sõidab Piirissaare rahvas kaheksa kilomeetri kaugusele Laaksaarde mootorsaanide või hõljukiga. Peipsi jää on 30–50 sentimeetrit paks ja kannaks ka autosid, aga nendega suurele maale ei pääse. «Paks lumi ei lase seal sõita,» selgitas Korotkova.



Vesi pole valla oma


Valla arvestuste järgi kulub tavalisel talvel jäätee tegemiseks ligi 50 000 krooni. «Meil endal sellist raha ei ole,» ütles vallavanem. «Peipsi järv ei kuulu meile, vesi ei ole meie oma. Jäätee on riigi ülesanne, aga riik ei täida oma ülesannet.»



Ta lisas, et Eesti riik pole Peipsile kunagi jääteed teinud, paar korda rajati riigi talitee nõukogude ajal. Püsiasustusega väikesaarte seaduse järgi tuleb jää tõttu veeteeühenduse katkemisel rajada jäätee või tagada korrapärane lennuühendus. Piirissaare vald saatiski hiljuti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile kirja palvega eraldada neile 50 000 krooni jäätee jaoks.



«Mõni aeg tagasi Piirissaare pigem ei tahtnud, et riik neile jäätee teeks,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teede- ja raudteeosakonna juhataja Ain Tatter. «Nad tahtsid raha, et ise jäätee teha. Aga haltuurateed me ei luba, jäätee peab vastama nõuetele. Sellepärast teeme jäätee pigem ise, kui et vallale raha anname.»



Vaja on kokkulepet


Riigi jääteede nimekirjas Laaksaare ja Piirissaare vahelist teed pole. «Riigil ei tohiks midagi olla Piirissaare jäätee tegemise vastu,» kinnitas Tatter. «Meil on selleks valmidus kindlasti olemas, on võimalik ka raha leida. Aga esmalt peame vallaga kokku leppima.»



«Väga tore, las teevad,» ütles Korotkova. «Aga nad ainult lollitavad sellise jutuga nii meid kui teid.» Tema arvates tuleks praamile makstavast dotatsioonist kulutada osa raha jäätee rajamiseks ja probleem olekski lahendatud.



Kahjuks jääteed selle dotatsiooni eest teha ei tohi. «See on sihtotstarbega raha ühistranspordi korraldamiseks,» selgitas Tartu maavanem Esta Tamm. Tema arvates lahendab mure Piirissaare talitee riigi jääteede nimekirja saamine. Paraku pole see seni õnnestunud: maavalitsuse mõne aasta tagusele  taotlusele tuli eitav vastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles