Soome näitas hiphopparite taset

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte tantsijate teiseks koduks on JJ-Streeti tantsukooli harjutussaal Ülikooli tänaval. Vasakult Mari Venski, Triinu Lepp ja Helene Lendok, taga Joel Juht.
Noorte tantsijate teiseks koduks on JJ-Streeti tantsukooli harjutussaal Ülikooli tänaval. Vasakult Mari Venski, Triinu Lepp ja Helene Lendok, taga Joel Juht. Foto: Sille Annuk

Tänavatants pole ainult koreograafia, see on elustiil, mille juurde käivad ka võistlused, et oma taset näha. Nädal tagasi käisid kolm Tartu tüdrukut Soomes, kus võrdluseks olid kohal ala legendid.


«Mina jäin enda esitusega rahule,» on 17-aastane Triinu Lepp kindel, ning seda mitte saavutatud koha, vaid just ühe suurnime heakskiidu märgiks tõstetud käe pärast. Saadud kogemust hindavad kõrgelt ka teised kaks, 18-aastased Helene Lendok ja Mari Venski. Kõik võistlesid hiphoptantsu 2 vs. 2 battle’i kategoorias.

Esimesest voorust ei pääsenud neist edasi keegi, kuid JJ-Street tantsuklubi omaniku ja tüdrukute juhendaja Joel Juhti sõnul oli peamine eesmärk just end teistega võrrelda ja näha, kus tasemel sa ise oled ja kuhu veel jõuda võid.

Juht ise jõudis koos tallinlannast partneriga kolmandale kohale.

Maailma tipud

Soome üritus oli tegelikult eelvooruks maailma suurimale tänavatantsufestivalile Juste Debout, mis peetakse märtsi alguses Prantsusmaal. Seega pääsesid finaalvõistlusele edasi ainult kõige paremad, iga stiili esimene koht.

Pariisis peetakse finaalid Bercy staadionil, kuhu mahub umbes 40 000 pealtvaatajat. Tantsijate enda sõnul praegu teist samaväärset üritust ei leidu.

Lisaks 2 vs. 2 lahingutele esineti ka ühise grupina, kus oli kaheksa liiget, ülejäänud olid mujalt Eestist. Gruppe oli kokku 16 ning esimesest voorust pääses edasi kaheksa, nende hulgas ka eestlased. Lõplikuks jäi kuues koht. «Pärast žüriiliikmetega sai arutatud ka, et miks siis nii, ja nad ütlesid, et oleks võinud olla rohkem tantsu ja vähem efekti,» rääkis Juht.

Kohaga on aga kõik väga rahul, sest esimeses voorus tehti tegelikult mitu viga, mis žüriile vist küll õnneks märkamata jäid. Kõigele lisaks sai koreograafia kokku vähem kui nädalaga ja mindi n-ö mütsiga lööma.

Juht ise arvab, et kui oleks asjasse tõsisemalt suhtunud, siis oleks vähemalt esikolmikusse küll jõudnud.

Venelased valitsevad


Soome eelvoorus oli selgelt näha idanaabrite ülemvõimu: igas stiilis tulid esimesteks just venelased. Juhti sõnul on põhjus lihtne – Venemaal on inimesi lihtsalt nii palju ja konkurents tohutult suur. Just võistlejad on need, kes sunnivad tantsijaid taset tõstma ning aina paremaks ja paremaks saama.

Eestist väikse rahvaarvu tõttu suurt vaheldusrikkust ei leia ning seetõttu on Juht võtnud südameasjaks tuua siia teiste riikide tantsijaid, kas siis juhendama või võistlustele nagu Baltic Session.

Agaralt üritab ta koostööd teha just soomlastega, kelle tänavatantsu ajalugu on oma kümnendi võrra meie omast pikem.

Juhti sõnul on soomlastega aga natuke raske suhelda, sest kuhugi ei ole veel kadunud suure venna kompleks, ikka kiputakse eestlastele ülevalt alla vaatama. Suhteid ei aita soojendada ka see, et põhjanaabreid siinkandis järjekindlalt põtradeks on kutsutud, muigab Juht.

Juste Debout
• Ülemaailmne tänavatantsufestival.
• 7. märtsil 2010 Pariisis Bercy staadionil.
• Korraldatakse alates 2002. aastast, 2006. aastast peetakse eelvoorud ka väljaspool Prantsusmaad.
• Tänavu olid eelvoorud Soomes, Hiinas, Itaalias, Jaapanis, Saksamaal, Šveitsis, Venemaal ja Prantsusmaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles