Rootslane tegi Tartus gasellihüppe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaselliliku hüppe teinud OÜ Proparts omanik Mikael Urban Eriksson näitas tulipunast Toyotat, millele firma on uue väljanägemise andnud. Taamal seisab valge ja kulunud Porche, mis alles ootab ülesehitamist.
Gaselliliku hüppe teinud OÜ Proparts omanik Mikael Urban Eriksson näitas tulipunast Toyotat, millele firma on uue väljanägemise andnud. Taamal seisab valge ja kulunud Porche, mis alles ootab ülesehitamist. Foto: Sille Annuk

Ta on nõtke, kiire ja vähenõudlik. Looduses on ta gasell, kuid oma imekspandava väleduse tõttu on saanud gasell ka majanduses terminiks, mis iseloomustab kiiresti arenevaid väikeettevõtteid.


«No ma ei tea, mis gasell, aga enne majanduslangust läks meil päris hästi,» ütles Tartumaa ettevõtetest teisel kohal ja üle-eestilises gasellide pingereas 29. kohal paikneva OÜ Proparts rootslasest omanik Mikael Urban Eriksson.

Edu on firmale toonud Erikssoni arvates unikaalsus. «Me ei paku seda, mida kõik, vaid oleme omanäolised,» lausus ta ja selgitas, et ettevõttel on kolm peamist tegevussuunda. Põhitulu annab väljastpoolt Euroopa Liitu ostetud autode ülevaatamine ja neile Euroopas aktsepteeritava tüübinumbri andmine, kui auto vastab nõuetele.

Peale tüübinumbrite andmise ehitab autofännist Eriks-soni firma ümber vanu uunikumsõidukeid ning toob Jaapanist müügiks sportautosid. «Kõik hakkas pihta hobist ja nüüd on see hobi kogemata päris suureks ettevõtmiseks kasvanud,» nentis ta.

Gasellid ritta


Gasellide liikumine algas 1990ndate alguses USAst. Eestis on gaselle ehk firmasid, mis on suutnud oma käibe ja kasumi paari aastaga kahekordistada, ritta seadnud Äripäev, mis võttis oma viimaste arvestuste aluseks firmade käibe ja kasumi aastatel 2006–2008. 

Tartumaa ettevõtete seas esimesele ja üle-eestilises arvestuses 29. kohale hüppas gasell nimega TarMets.

Metsatööstusettevõte suutis selle juhatuse liikme Märt Saaroni sõnul areneda tänu keerulistele, kuid hädavajalikele otsustele viimastel aastatel. Näiteks müüs firma 47% osalusest maha suuremale metsavarujale Folie MP ning võttis 14 miljonit laenu uute metsamasinate ostmiseks.

Tartumaa võrdluses kolmandale ning üle-eestiliselt 40. kohale tõusis loomakasvatusseadmete müügiga tegelev OÜ Farmitek. «Eks see on läbimõeldud otsuste ja oma valdkonna hea tundmise tulemus,» ütles ettevõtte üks osanikke Raul Raud.

Kilpkonn kaameli vastu


Tartu Ülikooli majandusprofessori Urmas Varblase sõnul peegeldab 2006.–2008. aasta põhjal tehtud kiiresti arenevate ettevõtete pingerida ennekõike majandusbuumiaegseid gaselle.

«Need, kes siis hüppasid, võivad praegu olla raskustes ja muutunud eriti suure kukkumisega gasellideks,» ütles ta. 

«Jah, ega lihtne ei ole,» tunnistas autodega tegeleva OÜ Proparts omanik Eriksson. «2009 oli ots otsaga kokku tulemise aasta, aga nüüd tundub jälle paremaks minevat.»
TarMetsi juhatuse liige Saaron kasutas läinud aasta kirjeldamiseks metsategijate kõnekeelt. «Vedada on raske, aga tee on läbitav,» nentis ta. 

Majandusprofessor Varblase sõnul on üleüldse vale panna kõiki ettevõtteid ühte pingeritta ja tema meelest peaksid gasellide võistlusel olema oma alakategooriad. «Teadusettevõtet ei saa võrrelda hulgimüüjaga,» lausus Varblane ja jätkas: «See on sama kui sundida kilpkonna, kaamelit ja vihmaussi ühes kaaluklassis võistlema.»

Ühise pingerea koostamine on professor Varblase sõnul sama, kui sundida kilpkonna, kaamlit ja vihmaussi samas kaaluklassis võistlema. 

Tartumaa gasellid
(järjestus: koht üle-eestilises tabelis, firma nimi, tegevusvaldkond, müügitulu 2008, kasum enne makse 2008)


29. TarMets AS, metsatööstus     11,57 mln    2,17 mln
39. Proparts OÜ, jaekaubandus    7,9 mln    2,12 mln
40. Farmitek OÜ, hulgikaubandus    43,5 mln    3,7 mln
49. Cardens OÜ, meditsiin    6,85 mln    6,9 mln
59. Emendia OÜ, iluteenindus    3 mln    0,85 mln
60. Ropka KVH OÜ, kinnisvara    9 mln    8,9 mln
64. Novateks OÜ, ehitus    5,6 mln    1 mln

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles