Külmalinnas kasvatatakse täna jääpurikaid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmapealinna propageerib MTÜ Miinus 43,5. Kunstnik Rein Erebi kavandi järgi valminud külmasammas Jõgeval Piibe maantee ääres, kuhu on märgitud Eesti külmarekord -43,5.
Külmapealinna propageerib MTÜ Miinus 43,5. Kunstnik Rein Erebi kavandi järgi valminud külmasammas Jõgeval Piibe maantee ääres, kuhu on märgitud Eesti külmarekord -43,5. Foto: MTÜ Miinus 43,5

Tänavu jaanuaris möödus 70 aastat eesti ametliku külmarekordi – 43,5 kraadi mõõtmisest Jõgeval. Kohalikud aktivistid korraldavad sündmuse tähistamiseks jääpurikafestivali.


Eesti külmarekord mõõdeti Jõgeval 17. jaanuaril 1940. aastal. Ka käesoleva sajandi kehtiv külmarekord on mõõdetud Jõgeval ning seda 11. jaanuaril 2003. Külmarekordite tõttu on hakatud linna nimetama külmalinnaks.



Mittetulundusühing Miinus 43,5, mis koondab ilmastikuhuvilisi ja nende mõttekaaslasi, on juba mitmeid aastaid kodupaigale innukalt mainet kujundanud. Nemad korraldavad ka «Jääpurika» festivale, mille keskseimaks atraktsiooniks on võistlus jääpurikate valamises.



Festival algab kell neli pärastlõunal. Kavas on võistlus jääpurikate valamises, esinevad ilmatargad, külmamees ning esitlusele tuleb raamat «Külmalinn Jõgeva».



Üritus lõppeb külmapeoga «Kampsun ja karupüksid!».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles