Kunstikoguja näitab oma uusimat saaki

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Lossi tänava õppehoone tunnelgaleriisse tõi Matti Miliuse (esiplaanil) koos tema kollektsiooni pärlitega foto- ja videotalituse juhataja Ove Maidla.
Tartu Ülikooli Lossi tänava õppehoone tunnelgaleriisse tõi Matti Miliuse (esiplaanil) koos tema kollektsiooni pärlitega foto- ja videotalituse juhataja Ove Maidla. Foto: Lauri Kulpsoo

Baltimaade ja Leningradi oblasti legendaarseim kunstikoguja Matti Milius avab reedel väljapaneku oma kodusesse kogusse kunstnikelt välja räägitud teostest. Tema eelmine näitus oli tunamullu.


Augustis 2007 näitas Milius oma kollektsiooni kuuluvat leedu kunsti. Enne nüüdse väljapaneku avamist on ta kunstisõpradele esitanud vähemalt 76 näitust.



Olulisema osa oma kogust on ta müünud Tartu kunstimuuseumile. Direktor Reet Margi sõnul on Miliuse kollektsiooni koorekihi ostmine käinud – vastavalt rahalistele võimalustele – juba pool tosinat aastat ja jätkub.



Pärast diili


Eile vaatas kollektsionäär Tartu Ülikooli Lossi tänava õppehoones multimeedia ning foto- ja videotalituse tunnelgaleriis, kuidas teosed tema kogust on foto- ja videotalituse juhataja Ove Maidla kureerimisel seinale saanud.



«Siin on põhiliselt need maalid, mis ma olen saanud pärast seda, kui me muuseumiga diili tegime,» ütles Matti Milius.



Mõni maal on omapärase looga. Näiteks Rita Raave tööst paistab selgesti kunstnik Peeter Mudisti nägu, kuigi näitlejast maalija sellist sarnasust Miliuse teada ei taotlenud.



Loksa tehas


Kuidas on aga võimalik, et kuulus kunstikoguja tõi oma tööd suhteliselt tundmatusse galeriisse. Kas ülikool maksis kõvasti?



«Me ei maksa Mattile midagi, sest me oleme sõbrad. Pealegi olen ma oma töid talle kinkinud ja ta on lihtsalt hea inimene,» ütles kuraator. «Muide, Matti on Eesti riigile teinud väga palju head eesti kunstipärandi kogumisega, palju rohkem kui üks Loksa laevaehitustehas kogu oma tegevusaja jooksul!»



Matti Miliuse väljapanek on tunnelgalerii neljas näitus.



Varem on seal olnud võimalik vaadata Ove Maidla broomõlipilte, Ilmar Kruusamäe töid ning vendade Parikaste elu ja tegevust tutvustavat näitust.



Tunnelgaleriis


• Alates täna pärastlõunast saab Tartu Ülikooli Lossi 3 õppehoone tunnelgaleriis vaadata maale Matti Miliuse erakogust.



• Näitusel on kokku 19 maali 18 autorilt: Tiit Pääsuke, Raoul Kurvitz, Vladimir Pavlov, Rauno Thomas Moss, Mall Nukke, Raimondas Sližys, Mari Roosvalt, Jaan Punga, Juris Toropins, Paul Saar, Jaan Malin, Ülo Vilimaa, Kai-Mai Olbri, Juris Petraskevicius, Rita Raave, Enn Põldroos, Zane Lãse ja Mai Sööt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles