Metsaomanikud saavad nõutoast tasuta nõu

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaa erametsaomanike tugiisik Aadu Raudla ja kuus metsanduskonsulenti annavad nõu Aleksandri tänaval asuvas metsaomanike nõukojas.
Tartumaa erametsaomanike tugiisik Aadu Raudla ja kuus metsanduskonsulenti annavad nõu Aleksandri tänaval asuvas metsaomanike nõukojas. Foto: Margus Ansu

Viis Tartumaa ja kaks Jõgevamaa asjatundjat jagavad nüüd kolmel päeval nädalas Tartus metsaomanikele tasuta nõuandeid.


«Meilt saab abi kõiges, mis metsa puudutab,» kinnitas Tartumaa erametsaomanike tugiisik Aadu Raudla, kes on Aleksandri tänavas tegutsema hakanud metsaomanike nõutoa üks konsulent.



Nõutoas antakse nõu näiteks toetuste taotlemise, metsa majandamise, istutamise, kasvatamise ja raiumise ning looduskaitset puudutavate küsimuste kohta. «Metsaga tegelemisel tuleb kõik nüansid läbi arutada, siis hakkab mõte liikuma,» toonitas metsa-konsulent Uno Kiisholts. «Kiiruga tegutsedes võib omanik kasu asemel kahju saada.»



Nõukotta võivad pöörduda kõik erametsaomanikud, pole tähtis, kas nende mets asub Tartumaal või kusagil mujal. Ainus tingimus tasuta nõu jagamisel on see, et omanikul ei tohi olla maksuvõlga.



Seni kasutavad erametsaomanikud nõustajate abi veel väga vähe: Eesti ligi 50 000 metsaomanikust käib aastas nõustamisel vaid ligi 4000 inimest.



«Konsulendi juurde tasub tulla,» toonitas Jõgevamaalt pärit konsulent Ülo Kriis.


«Inimesed jätavad teadmatusest kasutamata paljud võimalused, mis aitaksid neil oma metsa paremini majandada.» Näiteks tõi ta Natura aladel oleva metsa ligi 5000 omanikku, kellest laias laastus vaid pooled taotlevad kaitsealal oleva metsa jaoks toetust.



Tasuta nõuanne


• Erametsaomanikele tasuta nõu andvad konsulendid töötavad Tartus Aleksandri 14 majas asuvas metsaomanike nõutoas (sissepääs hoone kesklinnapoolsest küljest) E kl 9–17, K kl 11–17 ja R kl 9–13.



• Konsulendi jutule saamiseks tuleb esmalt aeg kokku leppida.



• Info www.eramets.ee.


Allikas: metsaomanike nõutuba

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles