Kivi Forellipüüki ähvardab pankrot

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aksel Kivile kuuluva Kivi Forellipüügi vähihaudemaja (pildil oleva hoone madalam osa) pole seni edukalt vähkide järelkasvu tootnud.
Aksel Kivile kuuluva Kivi Forellipüügi vähihaudemaja (pildil oleva hoone madalam osa) pole seni edukalt vähkide järelkasvu tootnud. Foto: Sille Annuk

Reformierakonda kuuluva endise Tartu abilinnapea Aksel Kivi sõnul ähvardab tema firmat PRIA 1,1 miljoni kroonise nõude tõttu pankrot, samas on PRIA juba tahtmas teist ja veel suuremat summat.


PRIA (põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet) on vaidlustanud Tartu ringkonnakohtus halduskohtu otsuse, mis tunnistas alusetuks PRIA ligi 1,6 miljoni kroonise nõude Aksel Kivi firma Kivi Forellipüük vastu.



PRIA eraldas selle summa Vara valda Kauda külla vähihaudemaja ehitamiseks. Tagasi tahab amet raha seetõttu, et kontrollkäikudel pole täheldatud haudemaja sihipärast kasutamist.



«PRIA kirg vaielda on muljet avaldav,» tunnistas Aksel Kivi. «Kui me nendega kompromissi ei saavuta, olen kohustatud Kivi Forellipüügi pankroti välja kuulutama.»



Pankrot nii või naa


Kui palju lootust on tal ringkonnakohtus võitjaks jääda, Aksel Kivi ennustada ei soovi. Haudemajavaidlusest sõltumatagi on aga Kivi Forellipüügi lugu täbar, sest esimese vaidluse pisut enam kui 1,1 miljoni krooni peale Aksel Kivi kaotas.



Mullu märtsis rahuldas Tartu halduskohus Kivi Forellipüügi kaebuse, tühistades PRIA otsuse nõuda osaühingult tagasi seitsme vähitiigi rajamiseks kulutatud raha.



Põhjendus oli käimasoleva vaidlusega analoogne: tiigid kaevati, kuid korduvatele ajapikendustele vaatamata ei alanud neis vähkide kasvatamine.



Kaotusest heitumata kaebas PRIA halduskohtu otsuse edasi ning jäi ringkonnakohtus võitjaks. Kivi Forellipüügi edasikaebust riigikohus menetlusse ei võtnud.



PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasiku kinnitusel pole PRIA 1,1 miljoni krooni kättesaamiseks veel tsiviilhagi esitanud, lootes, et Kivi Forellipüük omal algatusel raha ära maksab.



«Kui ta seda ei tee, siis otsustame edasiste käikude üle,» lisas Sarv-Kaasik.



Aksel Kivi sõnul pöördub Kivi Forellipüük vandeadvokaat Margo Lemetti vahendusel PRIA poole paari päeva jooksul, paludes raha sissenõudmisest loobuda.



«Eduka ettevõtte pankrotist ei lähe miski paremaks,» arvas Kivi. «Praegu läheb meil suurepäraselt. 2009. aasta käive oli sama kui 2008. aastal. Jaanuar on väga ilus, detsember oli rahuldav. Pole arveid, mis oleks tähtajaks tasumata.»



Toodangut seni pole


PRIAle esitatud äriplaani järgi pidanuks Kauda küla vähitiigid andma juba nii 2005., 2006. kui ka 2007. aastal 400 kilo toodangut. Vähkide müügiks ei läinud aga veel mullugi.



«Haudemajas tekkis vähimarjal hallitus, mari hukkus,» kirjeldas Aksel Kivi. «Aga osa vähke on tiikides, kus käib ka paljunemine. Kuidas seal täpselt on läinud, saaks teada alles siis, kui tiik tühjaks lasta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles